Μπορεί να αντιγραφεί ένας αμπελώνας ή ένα terroir;

by Oenognosia

Η ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης είναι εκπληκτική. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ο τρόπος ζωής μας ανανεώνεται συνεχώς από τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Διάφοροι τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, η ιατρική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ψυχαγωγία έχουν σπάσει την παράδοση, και φιγούρες σαν θεοί έχουν εμφανιστεί σε κάθε κλάδο: ο Elon Musk στην αυτοκινητοβιομηχανία και το διάστημα, ο Ren Zhengfei στη βιομηχανία επικοινωνίας 5G και πολλοί άλλοι. Όλοι έχουν μεγάλα οράματα, προηγμένα όνειρα και αμφισβητούν συνεχώς τα όρια των υπαρχόντων πεδίων.

Ένας άλλος Musk ξεχωρίζει στον τομέα της αγροτικής φύτευσης Το 2016, ο Kimbal Musk, ο μικρότερος αδερφός του Elon Musk, ίδρυσε μια γεωργική εταιρεία εσωτερικού χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ονομασία Square Roots (https://squarerootsgrow.com)

Μέσω της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων(Big Data), θεμα για το οποίο είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο, η εταιρία αυτή, έχει μελετήσει τις διατροφικές απαιτήσεις διαφορετικών καλλιεργειών, τις απαιτήσεις ηλιακού φωτός και τις απαιτήσεις νερού, έτσι ώστε να μπορεί να επιτύχει άριστες συνθήκες ανάπτυξης προσαρμόζοντας συνεχώς την παραγωγή αυτών των βασικών στοιχείων.

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, θεωρητικά, μπορούμε να αντιγράψουμε το terroir οποιουδήποτε κρασιού, Η μέθοδος απαιτεί ότι πρέπει να γνωρίζουμε τις ακόλουθες παραμέτρους:

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η διάρκεια και η ένταση του φωτός σε κάθε μέρα

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η βροχόπτωση κάθε μέρας και η ώρα βροχόπτωσης

Ανάλυση της ποιότητας του εδάφους και της θρεπτικής σύστασης των αμπελώνων

Ανάλυση ιχνοστοιχείων των αμπελώνων και αποτελεσματικότητα απορρόφησης αμπέλων σε διαφορετικές ηλικίες αμπέλου

Το pH του εδάφους και οι ανεπαίσθητες αλλαγές του, ειδικά σε διαφορετικές εποχές

Ρεκόρ έντασης ανέμου και θερμοκρασίας του αμπελώνα, ιδιαίτερα πριν και μετά την κλιματική αλλαγή

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Κάθε αμπελώνας έχει πάρα πολλές αβεβαιότητες. Δεν είναι τόσο απλό όσο το φως, η κατεύθυνση του ανέμου, η διατροφή του εδάφους, τα ιχνοστοιχεία κ.λπ. Κανένας αμπελώνας δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν ένα αμπελώνα όπως:

-Η επίσκεψη μικρών ζώων, είτε πρόκειται για ένα λευκό κουνέλι είτε για ένα μικρό ποντίκι, κάθε μικρό ζώο θα φέρει μερικές απρόβλεπτες αλλαγές στον αμπελώνα

Εντομα, όπως μέλισσες, πασχαλίτσες, ακρίδες κ.λπ.

Μικρόβια του εδάφους , διάφοροι μύκητες, βακτήρια, μονοκύτταρα μικρόβια

Διαφορετικά λουλούδια , φυτά και χόρτα γύρω από τον αμπελώνα , η επίδραση της γύρης και η διαφοροποιημένη βλάστηση.

Η επίδραση της υγρασίας που προκαλείται από τα δέντρα και τους θάμνους γύρω από τον αμπελώνα, η παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός και η επίδραση του στο έδαφος, στην αποστράγγιση και στα θρεπτικά συστατικά

Η επιρροή της φύσης, συμπεριλαμβανομένης της φωτιάς, των κεραυνών, των νεφών κ.λπ.

Άλλες επιρροές που δεν μπορούμε να δούμε ή δεν μπορούμε να κατανοήσουμε προς το παρόν

Έτσι καταλήγουμε ότι κάτω από τις τεχνολογικές συνθήκες που υπάρχουν τώρα, δεν μπορούμε ακόμα να αντιγράψουμε πλήρως έναν αμπελώνα ή ένα terroir.

Εξάλλου, η πιο ελκυστική πτυχή του κρασιού είναι ακριβώς οι ατέλειες και οι αβεβαιότητές του. Δεν είναι ποτέ τέλειο, ούτε μπορεί να αναπαρασταθεί με μια φόρμουλα. Η αβεβαιότητα και η μοναδικότητά του είναι οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είμαστε βαθιά γοητευμένοι με αυτό.

You may also like