Από πού προέρχεται η μυρωδιά βενζίνης στο Riesling

by Oenognosia

Το Riesling είναι μια ποικιλία σταφυλιών, η οποία στο κρασί εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε διαφορετικές περιοχές, αλλά ένα πράγμα είναι παρόμοιο, η μυρωδιά βενζίνης στο Riesling είναι σχεδόν το τυπικό της σημάδι.

Από πού προέρχεται;

Αυτή η “βενζίνη” δεν είναι βενζίνη βέβαια αλλά χημικές αντιδράσεις.

Αν μιλήσουμε συγκεκριμένα για αυτές τις διάφορες χημικές αντιδράσεις και χημικούς τύπους, είναι λίγο περίπλοκο. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πηγή μυρωδιάς βενζίνης είναι μια ουσία που ονομάζεται TDN.

Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται το Riesling σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρης της Γερμανίας, της Αλσατίας, της Αυστραλίας, και άλλων περιοχών έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο.

Η τρέχουσα αποδεκτή άποψη είναι ότι το TDN, η πηγή της μυρωδιάς της βενζίνης, προέρχεται από την υδρόλυση δύο πολυσακχαριτών στα σταφύλια. Το TDN δεν υπάρχει σε φρέσκα σταφύλια. Κατά τη διαδικασία παλαίωσης, καθώς η αντίδραση υδρόλυσης προχωρά αργά, το TDN συσσωρεύεται αργά και το κρασί παράγει αργά τη μυρωδιά της βενζίνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή θερμοκρασία, η έλλειψη νερού, η χαμηλή απόδοση, το υψηλό φως, η υψηλή οξύτητα των σταφυλιών ή των κρασιών και η κακή γη (χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο) οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα TDN, που είναι μια πιο έντονη μυρωδιά  βενζίνης.

Ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί της Γερμανίας και της Αυστραλίας, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συναίνεση σε ένα σημείο: εάν η μυρωδιά της βενζίνης της νέας εσοδείας κρασιού Riesling είναι πολύ έντονη, είναι μια ελαττωματική απόδοση του κρασιού.

Δεν σας αρέσει η μυρωδιά της βενζίνης και θέλετε να πιείτε Riesling;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η AWRI στην Αυστραλία, τα συνηθισμένα πώματα φελλού μπορούν να απορροφήσουν έως και το 50% του περιεχομένου TDN, ενώ ορισμένα πώματα φελλού υψηλής τεχνολογίας μπορούν να απορροφήσουν σχεδόν το 70% και τα εξειδικευμένα συνθετικά πώματα μπορούν να απορροφήσουν έως και 98%! Αντίθετα, το βιδωτό πώμα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα απορρόφησης.

Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά της βενζίνης στο Riesling, πιείτε δροσερές περιοχές όπως τα περισσότερα μέρη της Γερμανίας, ή από Τασμανία, ή Αυστραλία, φρέσκα 1-3 ετών Riesling. Προτιμήστε ένα Riesling με φελλό καθώς είναι καλύτερη επιλογή.

You may also like