Φιλοσοφια στον κόσμο του κρασιού

by Oenognosia

Όταν ο Giovanni Geddes de Filicaja, διευθύνων σύμβουλος της Ornellaia σε μια ομιλία του είπε, «Οι οινοποιοί μας πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους για να μελετήσουν τη φιλοσοφία αντί για τη γεωργία», πόσο δίκιο είχε;

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, της απλής αγοράς, των ποσοτήτων και των αριθμών, υπάρχει ένα στοιχείο που εξακολουθεί να λείπει στην ανάλυσή τους, στη σκέψη τους και στην αντιπαράθεση τους: να αναρωτιούνται. Κάντε το με την επεξεργασία της σκέψης, ξεπερνώντας την αντικειμενικότητα των πραγμάτων, προκειμένου να αναζητήσετε και να δείξετε την αξία και όχι τον όγκο.»

Λέξεις του de Filicaja με βαρύτητα. Μια προειδοποίηση για την οποία, όπως υπαγορεύει η φιλοσοφία, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε. Χωρίς να θέλουμε να θέσουμε τους εαυτούς μας ως σπουδαίους στοχαστές, αλλά με την επιθυμία να καταλάβουμε.

Η φιλοσοφία συνδυάζεται με τη σκέψη και η σκέψη είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Δεν είναι ένα σύνολο πολύπλοκων λέξεων, όπως διδάσκεται πολύ συχνά, αλλά αντίθετα είναι η τέλεια σύνθεση του τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας. σημαίνει ανάπτυξη αυτού του κριτικού πνεύματος που μας κρατά μακριά από την τυποποίηση. Το ίδιο που, είπε ο de Filicaja, στον κόσμο του κρασιού και από τον οποίο είναι απαραίτητο κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν πραγματικά θέλει να βρει αυτή την «αξία» που έχει η αμπελουργία, μια πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Γιατί η φιλοσοφία είναι σημαντική; Επειδή η φιλοσοφία θέτει στον εαυτό της ερωτήσεις και αναζητώντας μια απόλυτη αλήθεια, αλλά με τη συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν υπάρχει, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις αναζητώντας την στην παρατήρηση της πραγματικότητας. Η φιλοσοφία είναι μια μέθοδος. Και ένα από τα προνόμια της είναι η περιέργεια : πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ένα σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, εάν δεν έχει την περιέργεια να γνωρίζει τις διάφορες πτυχές του. εάν δεν έχει το θάρρος να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις ερωτήσεις που προκύπτουν από την παρατήρησή του και δεν αναζητά συνεχώς απαντήσεις έτοιμες να αλλάξουν όσο οι ερωτήσεις;

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα . Η κατασκευή μιας λίστας κρασιών δεν σημαίνει απλώς την καταχώριση περισσότερων ή λιγότερο πολύτιμων μπουκαλιών. Πρέπει να υπάρχει μια φιλοσοφία πίσω από αυτό. Για παράδειγμα, αυτό που περιστρέφεται γύρω από την επωνυμία του εστιατορίου, καθώς και εκείνο που λέει μια περιοχή φτιαγμένη από κρασί, αλλά και για όλη την κουλτούρα που είναι ικανή να το πει. Όταν ένας σομελιέ μας λέει ένα κρασί, μας λέει μια ιστορία που πρέπει να μπορεί να μας συναρπάσει. Μια ιστορία που πρέπει να μας κατακτήσει πρώτα με λόγια και μετά με γούστο.

Κλείνοντας, οι ανάγκες παρέμειναν οι ίδιες: να δείξουμε, να πούμε, να γράψουμε. Γι ‘αυτό θέτουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις και αναζητούμε απαντήσεις. Η ανάγκη για γνώση μας κάνει να αναρωτηθούμε. Και όσο περισσότερες απαντήσεις βρίσκουμε, τόσο περισσότερες ερωτήσεις θέτουμε στον εαυτό μας. Η ανάγκη για ερώτηση δεν έχει αλλάξει ποτέ. Ο χρόνος, το πολύ, να αλλάξει τις απαντήσεις. Οι αγορές εξελίσσονται καθώς η γνώση εξελίσσεται και οι απαντήσεις στις ανάγκες της αλλάζουν συνεχώς. Συνεπώς, η συνέχιση των ερωτήσεων είναι θεμελιώδης και κατά συνέπεια, η φιλοσοφία απαραίτητη.

You may also like