Μεγάλα υψόμετρα και Αμπελώνες

by Oenognosia

Αφορμή για το σημερινό άρθρο ήταν η πρόσφατη επίσκεψή μου στους αμπελώνες του Οινοποιείου Κυπερόυντα και Κτήμα Δαφέρμου στα 1400 και 1200 μέτρα αντίστοιχα.

Για την παραγωγή κρασιού, η μεγαλύτερη πρόκληση σε μεγάλο υψόμετρο προέρχεται από το αν τα αμπέλια μπορούν να επιβιώσουν. Γιατί? Οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

  1. Θερμοκρασία

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοιχεία γεωγραφικής γνώσης είναι ότι για κάθε 100 βαθμούς αύξησης υψομέτρου, η θερμοκρασία μειώνεται κατά περίπου 1 βαθμό. Για τους αμπελώνες, το μέγαλύτερο υψόμετρο σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα παγετώνων νωρίς την άνοιξη / τέλη του φθινοπώρου. Επιπλέον, η χαμηλή θερμοκρασία καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους εμποδίζει τα φυτά σταφυλιών να πάρουν τη θερμότητα που απαιτείται για την ωρίμανση κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιόδου. Ωστόσο, η απλή εξέταση του υψομέτρου δεν μπορεί να καθορίσει πλήρως εάν ο αμπελώνας μπορεί να φτάσει στην ιδανική ωριμότητα και πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίδραση του γεωγραφικού πλάτους και του υδατικού συστήματος.

Τα μεγάλα υψόμετρα στην Κύπρο ευνοούνται λόγω του ότι είναι κοντά στη θάλασσα, και έχουν ιδανικό γεωγραφικό πλάτος (34°33΄ – 35°34) δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση του καρπού.

2. Θρεπτικό νερό

Σε γενικές γραμμές, η ανώτερη γη είναι πιο άγονη και δεν έχει νερό και θρεπτικά συστατικά. Σε αμπελώνες σε μεγάλα υψόμετρα, το οινοποιείο θα επιλέξει ειδικά ανθεκτικά στην ξηρασία σταφύλια για φύτεμα. Στην Κύπρο ευνοείτε πολύ το Ξυνιστέρι μεταξύ άλλων. Εάν επιτρέπεται από το νόμο, συχνά θα τα αρδεύει, αυξάνοντας τα πράσινα φυτά και τα ζιζάνια για να αποτρέψει την απώλεια εδάφους. Μόλις το φυτό επιβιώσει τα πρώτα χρόνια και το ριζικό σύστημα μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο κάτω έδαφος, τα προβλήματα νερού και θρεπτικών συστατικών μπορούν να βελτιωθούν σε κάποιο βαθμό.

3. Λεπτός αέρας

Η πιο σοβαρή επίδραση αυτής της κατάστασης στα φυτά σταφυλιών είναι το ηλιακό έγκαυμα. Επειδή υπάρχουν λιγότερες ακαθαρσίες στον αέρα, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο άμεση και η ζημιά στα φυτά είναι επίσης μεγαλύτερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σταφύλια σε μεγαλύτερα υψόμετρα μεγαλώνουν πιο παχιά φρούτα, τα οποία μπορούν να βγάλουν περισσότερες τανίνες ή ένα πιο καθαρό και πλουσιότερο κρασί στο τελικό κρασί.

Ωστόσο, αυτοί οι δυσμενείς παράγοντες δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να αναπτύξουν αμπελώνες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Πρώτα απ ‘όλα, στο περιβάλλον υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι περιοχές παραγωγής με χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα των υπερβολικών σταφυλιών. Με μεγάλο υψόμετρο, η διαδικασία ωρίμανσης των σταφυλιών μπορεί να επιβραδυνθεί καταλλήλως, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν πιο ώριμα φρούτα την κατάλληλη στιγμή,

Ταυτόχρονα, το καθαρό περιβάλλον σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχει λιγότερες ασθένειες και είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν οργανικές συνθήκες. Μακροπρόθεσμα, θα κάνει επίσης το στυλ του κρασιού διαφορετικό. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν άφθονο ηλιακό φως, σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, καλή αποστράγγιση κτλ..

Φωτογραφίες από Οινοποιείο Κυπερόυντα (αριστερά) και Κτήμα Δαφέρμου (δεξία).

You may also like