Γεύσεις και αισθήσεις

by Oenognosia

Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των γεύσεων ενός κρασιού από τη μιά, και των αισθήσεων και αντιδράσεων που έχουν οι άνθρωποι στις γεύσεις ενός κρασιού, από την άλλη.

Η εμπειρία ενός γευσιγνώστη ενός κρασιού κάθε φορά εξαρτάται όχι μόνο από την κατάσταση του και την κατάσταση του κρασιού, αλλά και από το επίπεδο της αντίληψης, της γνώσης και της κατανόησης του.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλες οι γεύσεις που έχει ένα κρασί θα είναι εξίσου προσιτές σε οποιονδήποτε το δοκιμάζει.

Ο τρόπος που ένα κρασί δοκιμάζεται σε διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές περιπτώσεις, θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο στο οποίο το δοκιμάζουν, πώς δοκιμάζουν το κρασί, τις προσδοκίες τους, τι γνωρίζουν για το κρασί και την προηγούμενη εμπειρία τους, εάν υπάρχει, με κρασιά παρόμοιου τύπου.

Ακόμα και τότε, το πώς ένα κρασί δοκιμάζεται σε κάποιον τη δεδομένη στιγμή είναι μόνο ένα μέρος ενός σύνθετου και εξελισσόμενου προφίλ γεύσης που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από αυτήν τη στιγμή, δείχνοντας σε εκείνους που μπορούν να ερμηνεύσουν τα σημάδια και τα διακριτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Από αυτά τα σημάδια μπορεί να αναγνωρίσουν την κατάσταση της ανάπτυξης του κρασιού, την εξέλιξή του στο μπουκάλι και στο ποτήρι, την ποιότητά του και τυχόν ελαττώματα που μπορεί να έχει.

Αυτές είναι και οι πιο ανθεκτικές ιδιότητες γεύσης που προσπαθούν να παρατηρήσουν οι γευσιγνώστες.

You may also like