Γλουτένη στο κρασί;

by Oenognosia

Είναι σχεδόν παντού! Αρκεί μια βόλτα στο σουπερμάρκετ για να παρατηρήσουμε πόσα τρόφιμα στα ράφια περιέχουν τον περίφημο όρο «περιέχει γλουτένη» στις ετικέτες τους; Αυτό το συστατικό, που προέρχεται από δημητριακά όπως το σιτάρι και το κριθάρι, θεωρείται ένας από τους κακούς στον πόλεμο για την απώλεια βάρους και μάλιστα καταργείται από κάποιες πιο ακραίες δίαιτες, ειδικά στην περίπτωση των ατόμων με κοιλιοκάκη.

Η γλουτένη είναι τόσο διαδεδομένη που βρίσκεται σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν χρησιμοποιούν δημητριακά στη σύνθεσή τους, όπως στην περίπτωση των λουκάνικων, των αναψυκτικών και άλλων πολλών προιόντων. Καθώς είναι συστατικό ικανό να προκαλέσει αλλεργικές και πεπτικές αντιδράσεις, είναι υποχρεωτικό τα προϊόντα να έχουν πληροφορίες για την παρουσία γλουτένης.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο κάποιοι μένουν με αμφιβολίες όταν συναντούν ετικέτες κρασιού μιας και ακόμη δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται όλα τα συστατικά τους. Προς το παρών, τα οινοπνευματώδη ποτά, ως αλκοολούχα ποτά άνω του 1,2% ABV, εξαιρούνται από τον γενικό κανόνα βάσει του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα (FIC).

Ένα κρασί έχει αρκετά στοιχεία στη σύνθεσή του. Εκτός από το νερό, υπάρχουν είδη αλκοόλ (αιθανόλη, ισοπροπύλιο και γλυκερόλη), οξέα (τρυγικό, οξικό, γαλακτικό, κιτρικό, μεταξύ άλλων), σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη), φαινόλες (τανίνες, ανθοκυανίνες, φλαβόνη, μεταξύ άλλων) , εκτός από αλδεΰδες, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

Αν δεν υπάρχουν ίχνη γλουτένης στα συστατικά του κρασιού, ποιος είναι ο λόγος αμφιβολίας; Η απάντηση είναι η διαδικασία παραγωγής και συγκεκριμένα στα βαρέλια. Η πάστα που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των βαρελιών είναι μια ένωση που χρησιμοποιεί σιτάρι στη σύνθεσή της και που, μάλιστα, περιέχει γλουτένη. Όμως αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν. Η πάστα χρησιμεύει μόνο για να σφραγίζει τα βαρέλια και πρακτικά δεν αγγίζει το περιεχόμενο τους. Επιπλέον, οι πιο σύγχρονες πάστες δεν χρησιμοποιούν σιτάρι στη σύνθεση τους, ακριβώς για να αποφευχθεί κάθε είδους παρεξήγηση που αφορά την παρουσία γλουτένης στο κρασί.

Επίσης οι παράγοντες διαύγασης μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, ωστόσο, είναι ασήμαντα στοιχεία (5 έως 10 ppm ή και πιο λίγο) και δεν κάνουν το κρασί να υπερβαίνει το μέγιστο όριο των 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), το μέγιστο όριο για να θεωρείται ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε τρόφιμο ή ποτό που περιέχει 10 ppm ή λιγότερο μπορεί να πιστοποιηθεί επίσημα από τον Gluten-Free Certification Organization (GFCO).

Επομένως μπορούμε να πούμε ότι τα κρασιά είναι ασφαλές για άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη.

You may also like