Γνώση ελαττωμάτων κρασιού

by Oenognosia

Όταν προσπαθούμε να περιγράψουμε ένα κρασί και να εξηγήσουμε τη γεύση και τη μυρωδιά του, η πρώτη ιδέα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία του. Οι τελευταίες αναλυτικές έρευνες καταγράφουν ήδη περισσότερα από 300 διαφορετικά συστατικά και μερικές μελέτες που βασίζονται σε πιο εκλεπτυσμένες μεθόδους, αποκαλύπτουν ακόμη περισσότερα. Και για να περιπλέξουμε περαιτέρω τα πράγματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα ποιοτικά πιο σημαντικά συστατικά, δηλαδή αυτά που καθορίζουν τη γεύση και τη μυρωδιά σε ένα κρασί, είναι τα λιγότερο γνωστά.

Μπορούμε να πούμε ότι το κρασί, όσον αφορά τη γεύση, είναι το πιο πολύυπλοκο από τα προϊόντα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Επιπλέον, η επίδραση των κλιμάτων, η σύνθεση των εδαφών, η ποικιλία των στελεχών, τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης του σταφυλιού και οι τεχνικές οινοποίησης και συντήρησης έχουν δημιουργήσει μια ατελείωτη ποικιλία κρασιών.

Αυτή η ατέλειωτη ποικιλία κάνει την τεχνική της γνώσης των καλών κρασιών όλο και πιο δύσκολη και απαιτητική αν αναλογιστούμε ότι νέες γεύσεις και αρώματα δεν σταματούν ποτέ να ανακαλύπτονται.

Ένα σύστημα που απλοποιεί και μειώνει την αυτή τη διαδικασία και που οδηγεί στην άμεση εκτίμηση ενός καλού κρασιού είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα ελαττώματα. Τα χρώματα, τη γεύση και τη μυρωδιά που δεν πρέπει να παρουσιάζει ένα κρασί. Από εκεί και πέρα είναι ποιες μυρωδιές και ποιες γεύσεις προτιμούμε.

Αυτό εξαλείφει έναν αριθμό κρασιών από την αρχή και μας επιτρέπει να διαλέξουμε για την απόλαυση μας ή να δοκιμάσουμε και να ανακαλύψουμε καινούργιες γεύσεις μέσα από την τεράστια ζούγκλα κρασιών που εισβάλλουν καθημερινά στην αγορά.

You may also like