Διάφανα κρασιά – Τι είναι;

by Oenognosia

Τα Διάφανα κρασιά δεν πρέπει να συγχέονται με τα «Γυμνά κρασιά», τον όρο που αναφέρεται πολλές φορές σε κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση, ακόμη και κρασιά χωρίς την προσθήκη θειώδους.

Η διαφάνεια, στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται στην ευαισθησία με την οποία δουλεύει κάποιος στον αμπελώνα και στο οινοποιείο για να κάνει το κρασί να μιλά για το DNA του και για την ποικιλία του. Επίσης, της ικανότητας που έχει, αφού τοποθετηθεί στη φιάλη, να αποκαλύπτει τις ιδιότητες του τόπου, του εδάφους και του κλίματος από το οποίο προέρχεται.

Δεν είναι καθόλου εύκολο καθήκον να διατηρεί ο οινοπαραγωγός ένα κομψό στυλ κρασιών, υγιούς ωριμότητας, επίσης να διατηρεί μια φυσική φρεσκάδα, από την οποία το κρασί δείχνει από ποια σταφύλια παράγεται, αλλά, ταυτόχρονα, να αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του terroir. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, όπου οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να αλλάξει την εξίσωση. Υπερβολική ωριμότητα, πολύ νωρίς μια συγκομιδή, υπερβολική χρήση ξύλου, υπερβολική εκχύλιση κατά την οινοποίηση και διάφορα άλλα.

Έτσι, η εξισορρόπηση όλων αυτών των πληροφοριών και η ικανότητα ανάδειξης μιας ποιότητας που μερικές φορές είναι τόσο δύσκολο να αντικατοπτριστεί, όπως το terroir, είναι μια τέχνη από μόνη της.

You may also like