Σκέψεις για τον Οινοτουρισμό

by Oenognosia

Πριν μερικές εβδομάδες βρισκόμενος στους αμπελώνες ενός οινοποιείου σε πολύ ψηλό υψόμετρο και βλέποντας τα αμπέλια και τον αέρα να τα κάνει να χορεύουν, σκεφτόμουν πως αυτή η κατάσταση η οποία βρισκόμουν για πολλούς θα ήταν η τέλεια χαλάρωση από το άγχος της καθημερινής ζωής.

Μια κατάσταση που μπορεί να ζήσει ο καθένας μας με τον οινοτουρισμό.

Ο οινοτουρισμός είναι ένα δημοφιλές ταξιδιωτικό θέμα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Και παγκοσμίως, ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τουριστικά τμήματα.

Η ποικιλία των κρασιών στην Κύπρο είναι ξεχωριστή λόγω της γεωγραφίας της χώρας μας. Βρίσκουμε διαφορετικά κρασιά ακόμη και από την ίδια ποικιλία, σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική αν συνδυαστεί κιόλας μαζί με την τοπική γαστρονομία της κάθε περιοχής.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους επισκέπτες σε δύο κατηγορίες. Η μια είναι οι γνώστες του κρασιού που ασχολούνται εντατικά με το κρασί, έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και αναζητούν εξειδικευμένες πληροφορίες. Αποτελούν την ομάδα με την ισχυρότερη ανάπτυξη.

Η άλλη είναι η ομάδα των οινόφιλων ταξιδιωτών κρασιού και αναψυχής  που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα, το κρασί έχει γίνει ένα πολύτιμο πολιτιστικό πλεονέκτημα και ένα σύμβολο κατάστασης. Στις περιοχές με οινοποιεία βλέπουμε να αναπτύσσονται και άλλες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως αγροτουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και άλλα. Φαίνεται ότι ο επισκέπτης αποδίδει μεγάλη σημασία στην υψηλής ποιότητας φιλοξενία που καθορίζει τον οινοτουρισμό.

Και ενώ οι επισκέπτες οινοτουρισμό στο παρελθόν ήταν στην ηλικιακή ομάδα από 35 μέχρι 50 ετών, βλέπουμε τώρα ότι είναι πιο σημαντικό για τους νέους: ειδικά τα “Φυσικά Κρασιά” τα “Vegan” και τα “Πορτοκαλί Κρασιά”, είναι σε ζήτηση στη νεολαία. Το γεγονός ότι το κρασί έχει γίνει προϊόν τρόπου ζωής και τάσης ειδικά στη νεολαία φαίνεται στις μοντέρνες ετικέτες καθώς και στις νέες μορφές παρουσιάσεων κρασιού και γευσιγνωσίας με μοντέρνους τρόπους, όπως σε συνδυασμό με έκθεση ζωγραφικής, με Yoga, με brunch και γαστρονομικές εκδηλώσεις κτλ. Ο κινητήρας αυτής της εξέλιξης είναι η γενιά νέων οινοποιών που εμπνέουν και τους νέους επισκέπτες για το κρασί.

Σήμερα οι επισκέπτες φτάνουν με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση και την ποιότητα. Αν και υπάρχουν αυτά στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας ενθουσιώδης επισκέπτης κάνει το καλύτερο μάρκετινγκ.

You may also like