Φιλοσοφία Ikigai και κρασί

by Oenognosia

Το Ikigai είναι μια ιαπωνική ιδέα που συνδυάζει τους όρους iki , που σημαίνει «ζωντανός» ή «ζωή» και gai, που σημαίνει «όφελος» ή «αξία». Όταν συνδυάζονται, αυτοί οι όροι σημαίνουν αυτό που δίνει στη ζωή μας αξία, νόημα ή σκοπό. Υπάρχει παρόμοιος όρος στα Γαλλικά που ονομάζεται «raison d’etre» ή «λόγος ύπαρξης».

Η έννοια του ikigai λέγεται ότι έχει εξελιχθεί από τις βασικές αρχές υγείας και ευεξίας της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής. Αυτή η ιατρική παράδοση υποστηρίζει ότι η σωματική ευεξία επηρεάζεται από την ψυχική-συναισθηματική υγεία του ατόμου και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή .

Ο ιαπωνικός ψυχολόγος Michiko Kumano (2017) είπε με απλά λόγια ότι το ikigai είναι μια κατάσταση ευημερίας που προκύπτει από την αφοσίωση σε δραστηριότητες που απολαμβάνει κάποιος, που φέρνει επίσης μια αίσθηση ικανοποίησης. Φυσικά υπάρχει μια φιλοσοφία γύρω απο το ikigai που αξίζει κάποιος να την ανακαλύψει.

Διακρίνετε περαιτέρω από την προσωρινή απόλαυση (hedonia , με την αρχαία ελληνική έννοια) και ευθυγραμμίζετε με την ευδαιμονία – την αρχαία ελληνική αίσθηση μιας ζωής που ζούμε καλά, οδηγώντας την στην υψηλότερη και πιο διαρκή μορφή ευτυχίας.

Το Ikigai συμβαίνει στο συνδυασμό ενός καλού κρασιού με ένα καλό πιάτο, στιγμιαία, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μια φιλοσοφία ζωής, Της ζωής μας με αυτές τις μικρές στιγμές που επιλέγουμε, τα βράδια με μερικούς καλούς φίλους που πίνουμε κρασί και φιλοσοφούμε, όταν πίνουμε ένα ποτήρι κρασί μόνοι με ένα καλό βιβλίο…

Είναι κάτι που συμβαίνει και μπορούμε να το εντάξουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής. Να κάνουμε πάντα αυτό που μας δίνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

You may also like