Διαφορές μεταξύ βιολογικών και φυσικών κρασιών

by Oenognosia

Tο φυσικό κρασί είναι κρασί φτιαγμένο με φυσικά σταφύλια, χωρίς να προσθέτετε ή να αφαιρείτε τίποτα. Έτσι το ορίζει ο Συνδέσμος Παραγωγών Φυσικού Οίνου (PVN). Η διαφορά με το βιολογικό κρασί είναι ότι παρόλο που παρασκευάζεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργεια, το κρασί μπορεί να έχει πρόσθετα εντός των νόμιμων περιθωρίων.

Για να είναι ένα κρασί βιολογικό

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, για να είναι ένα κρασί βιολογικά, πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. Στους αμπελώνες πρέπει να χρησιμοποιούνται φυσικά οργανικά λιπάσματα, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά φυτικής προέλευσης (από υπολείμματα της ίδιας της καλλιέργειας), αν και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κοπριά ζώων και λίπασμα. Τα ορυκτά λιπάσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα και απαγορεύεται και η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας.
  2. Η συντήρηση και η εμφιάλωση του κρασιού πρέπει να γίνεται χωρίς επεξεργασία και, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η αποβολή του διοξειδίου του θείου μέσω φυσικών διαδικασιών.

Για να είναι ένα κρασί φυσικό

Τα φυσικά κρασιά προέρχονται από ένα κίνημα που γεννήθηκε στη Γαλλία για την υπεράσπιση του βιοτεχνικού κρασιού, φτιαγμένο με τον παλιό τρόπο, που αντικατοπτρίζει το πνεύμα της γης από την οποία προέρχεται. Το φυσικό κρασί βασίζεται στους ακόλουθους ιδεολογικούς άξονες:

Σεβασμός και αφοσίωση στην καλλιέργειά και στο περιβάλλον, τα κρασιά χαρακτηρίζονται από την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά τους (στο βαθμό που πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της γης και του τρύγου), και ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής.

Έτσι, για να είναι ένα κρασί φυσικό πρεπει να υπακούουν στους πιο κάτω κανόνες:

Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, να συλλέγονται με το χέρι.

Η αλκοολική ζύμωση πρέπει να γίνεται χωρίς προσθήκη ζυμομυκήτων και μηλογαλακτική ζύμωση χωρίς προσθήκη βακτηρίων.

Τα χαρακτηριστικά του κρασιού να μην διορθώνονται: σάκχαρα, οξύτητα, χρώμα, επίπεδο αλκοόλ κ.λπ.,

Να μην αποσαφηνίζεται ή φιλτράρεται επιθετικά, ούτε σταθεροποιείται με οινολογικές τεχνικές ή χημικές ουσίες.

Να μην εκτελείται καμία διαδικασία που επιταχύνει ή προσομοιώνει τις φυσικές διαδικασίες.

Δεν προστίθεται διοξείδιο του θείου.

You may also like