Η σημασία του σχεδιασμού και της συσκευασίας για την εμπορία κρασιού

by Oenognosia

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καταναλωτής, σε πολλές περιπτώσεις, προσελκύεται περισσότερο από τη μάρκα και την αισθητική που περιβάλλει το μπουκάλι παρά από τις πληροφορίες για το ίδιο το κρασί vintage, τύπο σταφυλιού, αλκοολικό τίτλο, περιοχή, παραγωγός κ.λπ. ) και σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη πρόθυμος να ξοδέψει λίγο περισσότερο για ένα μπουκάλι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για αυτόν εμφανισιακά παρά για ένα κλασικό καλό μπουκάλι κρασί.

Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται από τη διεθνοποίηση των κρασιών και γίνεται ιδιαίτερα λειτουργικό εάν απομακρυνθούμε από τις κλασσικές αγορές και σκεφτούμε περισσότερο μια παγκόσμια αγορά, η οποία περιλαμβάνει νέες και ισχυρές αγορές (για παράδειγμα Κίνα ή Ρωσία) όπου δεν υπάρχει μια ριζωμένη παράδοση στην κατανάλωση κρασιού. Σε αυτές τις αγορές οι περισσότεροι θα παρατηρήσουν τη γενική εμφάνιση και θα επιλέξουν ανάλογα με τα συναισθήματα που τους προκαλεί η εμφάνιση του μπουκαλιού.

Προκειμένου να κατανοήσουμε τη σημασία του σχεδιασμού και της συσκευασίας για την εμπορία κρασιού, μπορούμε, σε γενικές γραμμές, να χωρίσουμε τους καταναλωτές σε δύο κατηγορίες:

    1. Σε εκείνους που γνωρίζουν για τα κρασιά και τους αμπελώνες και είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ένα κρασί με βάση τη φήμη της περιοχής παραγωγής, του τύπου σταφυλιού ή της ονομασίας προέλευσης, δηλαδή του εμπορικού σήματος και όλα όσα σχετίζονται με αυτό.

    2. Σε εκείνους που γνωρίζουν λίγο ή τίποτα για το κρασί. Αυτοί οι καταναλωτές, που έρχονται αντιμέτωποι με μια ολοένα ευρύτερη και πιο παγκόσμια αγορά, θα καταλήξουν να εμπιστεύονται το μπουκάλι του οποίου ο σχεδιασμός και η ετικέτα τους εντυπωσιάζει ή είναι πιο ελκυστικό προς αυτούς.

Καταλήγοντας, η επικοινωνιακή και αποτελεσματική εικόνα της ετικέτας, μαζί με ένα “πρωτοποριακό” σχέδιο, θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην ενίσχυση της προώθησης οποιουδήποτε κρασιού. Το μπουκάλι (το σχήμα, το χρώμα και η ετικέτα του) προσφέρει αμέσως στον καταναλωτή μια αισθητική εικόνα για το προϊόν είτε είναι ειδικός είτε όχι.

You may also like