Είναι το καλύτερο κρασί αυτό που σας αρέσει περισσότερο;

by Oenognosia

Όλοι έχουμε έναν φίλο που τον έχουμε ακούσει να λέει: “το καλύτερο κρασί είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο.” Ίσως το έχουμε πει και οι ίδιοι. Φυσικά, υπάρχει η προσωπική γεύση, αλλά οι ειδικοί θα ξέρουν πώς να εκτιμούν και να ξεχωρίζουν την ποιότητα από τη προσωπική δική τους γεύση.

Και τώρα έρχεται η χρυσή ερώτηση, τι είναι τότε ένα μεγάλο κρασί; Δεν μιλάμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του (αμπελώνας + δράση του ανθρώπου), αλλά για τις ιδιότητες, πώς θα ορίζαμε ένα μεγάλο κρασί. Πολλοί δοκιμαστές κρασιών ακολουθούν το σύστημα BLIC: Balance + Length + Intensity + Complexity. (Ισορροπία + Μήκος + Ένταση + Πολυπλοκότητα). Όλα αυτά φαίνεται να είναι επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα μεγάλο κρασί.

Στην πραγματικότητα, ο ορισμός του «μεγάλου κρασιού» απέχει πολύ από τον απλό. Για όσους από εμάς αγαπούν αυτό το ελιξίριο, η δημιουργία του είναι κάτι σαν έργο τέχνης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε κάθε “αριστούργημα”:

1. Ένα μεγάλο κρασί πρέπει να έχει μοναδικό χαρακτήρα, προσωπικότητα, να είναι αληθινή αντανάκλαση του αμπελώνα από τον οποίο προέρχεται και της τοποθεσίας αυτού του αμπελώνα (κλίμα + έδαφος). Η έκφραση αυτών των σταφυλιών σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή.

2. Δεν αρκεί ότι σε ένα συγκεκριμένο τρύγο ένα κρασί φτάνει σε υψηλά επίπεδα ποιότητας. Για να χαρακτηριστεί ως μεγάλο κρασί, πρέπει να έχει ποιοτικό ιστορικό με την πάροδο των ετών, δηλαδή κανονικότητα.

3. Όλα αυτά που ο Jaime Bermúdez, αναφέρει στον ορισμό του για τα μεγάλα κρασιά.: “Ένα μεγάλο κρασί πρέπει να έχει υψηλή αρωματική και γευστική ένταση που προκαλεί μέγιστη απόλαυση και ευχαρίστηση. Είναι κρασί μεγάλης αρμονίας, όπου η ισορροπία και η κομψότητα συνάδουν με τη δύναμη και τη δομή, και οι φρουτώδεις αισθήσεις (τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο) συνδυάζονται με εκείνες της ευαίσθητης παλαίωσης του βαρελιού χωρίς να κυριαρχούν η μια πάνω στην άλλη. επιδεικνύοντας απόλυτη πληρότητα γεύσεων και πολυπλοκότητα αρωμάτων. Τα μεγάλα κρασιά είναι φαρδιά και με όγκο, αλλά ταυτόχρονα λεπτό και μεταξένιο στο στόμα, με μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και μακρύ και περίπλοκο φινίρισμα που διαρκεί με ένταση.”

You may also like