Κελάρι στο σπίτι

by Oenognosia

Στο ντουλάπι, κάτω από τις σκάλες, στην αποθήκη ή στη σοφίτα, όλο και περισσότεροι οινόφιλοι θέλουν να εγκαταστήσουν ένα μικρό εγχώριο κελάρι στο σπίτι τους για να διατηρήσουν τα κρασιά τους στις καλύτερες συνθήκες. Όποιο μέρος κι αν αποφασιστεί, πρέπει να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις.

Το κρασί είναι θα σας είναι ευγνώμων για μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 11ºC και 16ºC και κατά προσέγγιση ποσοστό υγρασίας μεταξύ 65% και 75%. Αυτές οι συνθήκες είναι δύσκολο να βρεθούν σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα ειδικά στην Κύπρο ή Ελλάδα όπου η θερμοκρασία τους θερμότερους μήνες υπερβαίνει τους 30ºC, εκτός εάν έχετε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο. Για τον έλεγχο αυτών των συνθηκών, ένα θερμόμετρο-υγρόμετρο πρέπει να εγκαθίσταται στον τοίχο και να ελέγχεται περιοδικά. Για όσους έχουν υπόγειο, το πρόβλημα της θερμοκρασίας και της υγρασίας μπορεί να λυθεί με μικρές μονάδες κλιματισμού.

Υπάρχουν ηλεκτρικοί συντηρητές κρασιού διαφορετικών μεγεθών που επιτρέπουν στο κρασί να διατηρείται σε βέλτιστες συνθήκες, ακόμη και διαφορετικών ζωνών για τον καθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για λευκά και κόκκινα κρασιά.

Τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινές περιοχές, ειδικά τα λευκά και αφρώδη κρασιά, και ο τεχνητός φωτισμός πρέπει να είναι απαλός. Ακόμη, αποφύγετε να τοποθετείτε το κελάρι κρασιών σας κοντά σε δονήσεις, ήχους και μυρωδιές, καθώς θα επηρεάσουν τη διατήρηση του κρασιού.

Είναι σημαντικό το κελάρι να είναι πρακτικό, επομένως τα μπουκάλια δεν πρέπει να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, κάτι που θα εμπόδιζε την ταυτοποίησή τους και θα καθιστούσε δύσκολη την παραλαβή τους χωρίς να μετακινήσετε τα υπόλοιπα. Όλα τα ράφια μπουκαλιών πρέπει να έχουν συνήθως ξεχωριστούς χώρους για κάθε φιάλη, κάτι που σας επιτρέπει να το επιλέξετε κρασί χωρίς προβλήματα. Μπορείτε να στοιβάζετε σε ράφια κρασιά που έχετε πολλά μπουκάλια από το ίδια καθώς δεν θα χρειαστεί να μετακινήσετε κάποια άλλα για να τα πάρετε.

Τα μπουκάλια πρέπει πάντα να αφαιρούνται από το κουτί από χαρτόνι και να τοποθετούνται σε οριζόντια θέση, η οποία θα επιτρέπει τη μόνιμη επαφή του κρασιού με το φελλό. Τα κρασιά με βιδωτό πώμα η vinolock μπορούν να συντηρηθούν και σε όρθια θέση. Εν ολίγοις, ένα κελάρι πρέπει να είναι ένας σκοτεινός και σιωπηλός χώρος, χωρίς ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, όπου το κρασί μπορεί να ξεκουραστεί χωρίς να χάσει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αλλά θυμηθείτε ότι το κρασί έχει ως απώτερο σκοπό την κατανάλωσή του και την απόλαυσή του στο ποτήρι: μην μετατρέψετε το κελάρι σας σε μουσείο.

You may also like