Ετικέτα κρασιού και αισθητική.

by Oenognosia

Σε ένα πεδίο τόσο κορεσμένο με εικόνες, στυλ και μηνύματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενδιαφέρον, όταν υποβαλλόμαστε σε μια σειρά οπτικών πληροφοριών για πέψη (συνειδητά ή αλλιώς). το να προκαλέσεις το ενδιαφέρον στους καταναλωτές, αυτό των ετικετών κρασιού είναι ένα από τα πιο δύσκολα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι παραγωγοί συχνά συγχέουν την επιθυμία να μεταδώσουν το έντονο συναίσθημα στο προϊόν τους με «αντικειμενική ομορφιά». Σίγουρα δεν υπάρχει «αντικειμενική ομορφιά», αλλά θα πρέπει να φροντίσουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά, ώστε να επιτρέψουν στο μπουκάλι να είναι ενσυναίσθητο, άμεσο, εκτιμώμενο και τελικά επιλογή!

Δεδομένου ότι συνήθως δεν υπάρχει βοήθεια πωλήσεων στα ειδικά στα σουπερμάρκετ ή στις online αγορές, οι ετικέτες κρασιών αντιπροσωπεύουν την κεντρική πηγή πληροφοριών για τους καταναλωτές στο σημείο αγοράς. Συγκεκριμένα, είναι το χρώμα της ετικέτας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή κρασιού των καταναλωτών. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 73% εκείνων που αγοράζουν κρασί περιστασιακά το κάνουν ακολουθώντας τα ερεθίσματα που το μυαλό τους συνδέει με τα χρώματα.  Σε μια από της μελέτες σκοπός ήταν να αποκαλύψει τις αισθήσεις των πελατών σχετικά με τη γεύση των κόκκινων κρασιών με βάση τα χρώματα της ετικέτας τους. Επιπλέον, στόχος ήταν να εξετάσει κατά πόσον υπάρχουν διαφορές στις προσδοκίες των καταναλωτών ανάλογα με τη συχνότητα αγοράς κρασιού και φύλου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έρευνα διάφορα καταστήματα μιας αυστριακής αλυσίδας σουπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χρώματα της ετικέτας επηρεάζουν σημαντικά τις προσδοκίες γεύσης. Ενώ, για παράδειγμα, το κόκκινο και το μαύρο είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν απτές προσδοκίες γεύσης, το κόκκινο και το πορτοκαλί σχετίζονται περισσότερο με φρουτώδεις και ανθισμένες γεύσεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι τακτικοί αγοραστές έχουν ισχυρότερες προσδοκίες από τους σπάνιους αγοραστές σε σχέση με τα περισσότερα από τα χρώματα που αναλύθηκαν. Τέλος, το φύλο των πελατών φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στις προσδοκίες γεύσης.

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι οι οινοπαραγωγοί πρέπει να δείξουν μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό ετικετών τους για να δημιουργήσουν αισθητηριακές προσδοκίες σύμφωνα με την πραγματική γεύση του κρασιού τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν το κρασί πωλείται σε καταστήματα λιανικής και οι καταναλωτές δεν μπορούν να βασίζονται στη γευστική τους εμπειρία πριν από την αγορά τους.

You may also like