Επαναφορά νοητικά μυρωδιάς και γεύσης

by Oenognosia

Είναι αλήθεια ότι μια εικόνα, ένα ήχο, είναι εύκολο να τα θυμόμαστε, αλλά και να τα φανταστούμε.

Κάποιοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν ο ρεαλισμός που υπάρχει στο να φανταστούμε μια εικόνα η ένα ήχο δεν είναι τίποτα άλλο από μια σύμβαση, μια σημασιολογία και ότι στο μυαλό μας αυτό που πραγματικά συμβαίνει όταν σκεφτόμαστε, σκεφτόμαστε λέξεις. Από την άλλη κάποιοι θεωρούν ότι αυτός ο ρεαλισμός είναι ταυτόσημος με την εμπειρία που προκάλεσε την εικόνα ή τον ήχο και ότι δεν υπάρχει μεσολάβηση λέξεων σε αυτό που απομνημονεύουμε.

Τι γίνετε με τη γεύση ή την μυρωδιά; Μπορούμε να φανταστούμε και να βιώσουμε νοητικά πως μυρίζει ή πως είναι στο στόμα μια σοκολάτα γάλακτος για παράδειγμα; Όλοι έχουμε φάει πολλές φορές αλλά μπορούμε να επαναφέρουμε νοητικά αυτή την γευστική εμπειρία; Προσπαθήστε να φανταστείτε πως μυρίζει η αγαπημένη σας σοκολάτα. Μπορείτε να νιώσετε την μυρωδιά η την γεύση; Δύσκολο έτσι;

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να φανταστούν μυρωδιές και γεύσεις, γευσιγνώστες και οινοποιοί με την ικανότητα όχι μόνο να θυμούνται τις λαμβανόμενες αντιλήψεις αλλά και να φαντάζονται νέες μυρωδιές και γεύσεις που θα προέκυπταν από την ανάμειξη διαφόρων διαθέσιμων κρασιών.

Αυτή η ικανότητα δεν είναι μια αυθόρμητη διαδικασία. Η εμπειρία κάνει τις έννοιες της μυρωδιάς η της γεύσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών, πιο δυνατές και πιο περίπλοκες. Η εμπειρία περιλαμβάνει την αφομοίωση σημασιολογικών πληροφοριών, δηλαδή των λέξεων και της γλώσσας που απαιτούνται για την περιγραφή των μυρωδιών και των γεύσεων, αλλά περιλαμβάνει επίσης οσφρητικές και γευστικές πληροφορίες, δηλαδή τις ίδιες τις μυρωδιές και τις γεύσεις.

Η προσέγγιση προϋποθέτει επίσης να μάθουμε να δίνουμε προσοχή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μυρωδιάς και γεύσης, και να τους δίνουμε σημασιολογικά νοήματα, δηλαδή λέξεις. Ο στόχος είναι να μάθουμε να φανταζόμαστε μυρωδιές και γεύσεις και να χρησιμοποιούμε τις λέξεις ως οδηγό για να κατευθύνουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες πτυχές μιας μυρωδιάς η μιας γεύσης και να τη φανταζόμαστε.

Με λίγα λόγια η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.

Όλοι οι πολιτισμοί έχουν λέξεις για να περιγράψουν τις μυρωδιές στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι λέξεις και οι μυρωδιές διαφέρουν ανάλογα με τον πολιτισμό. Υπάρχουν πολιτισμοί στους οποίους η δική τους πραγματικότητα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλους, και αυτό εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ εμπειρίας, προσοχής, μάθησης και γλώσσας.

Με αυτές τις αλληλοεπιδράσεις η οσφρητική και γευστική κουλτούρα μπορεί να είναι βάσεις  για την κατασκευή της πραγματικότητας, και που στην οποία το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο.

You may also like