Κίνδυνος ομογενοποίησης Οινοτουριμού

by Oenognosia

Στην τελευταία Παγκόσμια Διάσκεψη του UNWTO για τον Οινοτουρισμό, τονίστηκε η σημασία της γνώσης του τρόπου δημιουργίας ενός επαρκούς τουριστικού προϊόντος για την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών του οινοτουρίστα. Οι ειδικοί λένε ότι οι τουρίστες που είναι παθιασμένοι με τη γαστρονομία και την οινολογία αναζητούν ένα είδος παγκόσμιας εμπειρίας που περιλαμβάνει επίσης άλλα στοιχεία που συμπληρώνουν την εμπειρία τους.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ομογενοποίησης, γι’ αυτό και υποστηρίζει τη διαφοροποίηση και τη προσφορά διαφορετικών εμπειρίων που συνδέονται με τις διαφορετικές περιοχές.

Ο επισκέπτης δεν αναζητά ένα απλό παθητικό ταξίδι, αλλά να το μετατρέψει σε μια μοναδική, ανεπανάληπτη εμπειρία, προσκαλώντας τον να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες. Το να δείχνεις το οινοποιείο και να μιλάς για την παραγωγική διαδικασία γίνεται ήδη από όλους και αρχίζει γίνεται βαρετό στους επισκέπτες.

Ο οινοτουρίστας θέλει να μάθει, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακούσει ιστορίες. Στον ταξιδιώτη, εκτός από το κρασί, αρέσει να αποκτά μια βαθιά γνώση της ιστορίας του οινοποιείου.

Τα οινοποιεία πρέπει να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τα άλλα και να τολμήσουν στην καινοτομία. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να το δουν. Οπότε πρέπει να τολμήσουν για την δημιουργία νέων υπηρεσιών για το μέλλον και που σιγά σιγά θα έχουν ζήτηση.

Δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουν. Χρειάζεται η δημιουργία ενός λεπτομερές σχέδιού και η πιστή εφαρμογή του. Το σχέδιό πρέπει να περιλαμβάνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να διαφοροποιηθεί.

Η προβολή ενός ταξιδιώτη ως πελάτη ξεκινά από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με το οινοποιείο. Κλειδί για αυτήν τη διαδικασία απόφασης του είναι η αντίληψη που έχει για αυτό μέσω της ιστοσελίδας, μέσω email ή όταν διαβάζει ή αλληλοεπιδρά με το οινοποιείο στα κοινωνικά δίκτυα. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτά. Αυτά είναι που θα κάνουν την πρώτη επαφή.

Συνοψίζοντας, οι λάτρεις του κρασιού αναζητούν νέες εμπειρίες γύρω από τον οινοτουρισμό και πρέπει τα οινοποιεία να μπορούν πάντα να δημιουργούν κάτι μοναδικό και πρωτότυπο με τις δυνατότητες τους. Κάτι διαφορετικό από όλα όσα μπορούν να κάνουν άλλοι, αφού θα είναι εμποτισμένο με την προσωπικότητα των κρασιών, του οινοποιείου και των αμπελιών τους.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουν μακριά. Προώθηση ξεναγήσεων, γευσιγνωσίες κρασιών, συνδυασμός φαγητού με κρασί, Yoga η περιηγήσεις στους αμπελώνες με τα πόδια ή με ποδήλατο, μουσικές βραδιές ή cinema στο οινοποιείο, μετατροπή του πελάτη σε οινοποιό για μια μέρα… Οι δυνατότητες είναι πολλές!

Φωτογραφία από Αμπελώνα του οινοποιείου Έζουσα

You may also like