Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

by Oenognosia

Πλέον η οινική κουλτούρα είναι βυθισμένη στα ψηφιακά μέσα. Ενώ στο παρελθόν ήταν απαραίτητο να αγοράσουμε κάποια από τα λίγα βιβλία που υπήρχαν για το κρασί, σήμερα είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε ότι θέλουμε γι’ αυτό με μεγάλη ευκολία, χωρίς να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, χάρη στην τεχνολογία.

Η πρόσβαση αυτή στην πληροφορία είναι επιθυμητή αλλά έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα της γενίκευσης και της μη ασφαλής διάδοσης πληροφοριών. Αυτό συμβαίνει στους πλείστους τομείς, αν όχι σε όλους της ανθρώπινης γνώσης.

Αν και σε πολλούς από εμάς οι παραδοσιακές πηγές για το κρασί εξακολουθούν να είναι ένα από τα κύρια μέσα για την πρόσβαση σε πληροφορίες, αρκετοί προτιμούν να δίνουν χώρο σε πιο εύκολες λύσεις, όπως στις διάφορες εφαρμογές κρασιών (π.χ Vivino και Delectable μεταξύ άλλων). Αυτές οι εφαρμογές αν και έχουν τα πλεονεκτήματα τους δημιουργούν μια πληθώρα με παραμορφωμένες νότες κρασιών και χωρίς μια αναλυτική συσχέτιση. Έχω αναφερθεί στις εφαρμογές σε προηγούμενο άρθρο μου.

Έπιπλέον ειδικά στο κρασί όπου ευδοκιμεί ο σνομπισμός, βρίσκουμε «Ηδήμονες» που τα ξέρουν όλα, και που πολλές φορές αμφισβητούν ακόμα και την επιστήμη. Σε προηγούμενο άρθρο μου για τον σνομπισμό έχω πει ότι στο κρασί ειδικά πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο καταλαβαίνουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα. Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος που πάντα υπήρχε αλλά με την τεχνολογία διευρύνεται.

Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να μπορούμε να διαχωρίσουμε την ποιότητα της πληροφορίας από την δημοτικότητα στα κοινωνικά δίκτια και τα πολλά likes.

Παρόλο που ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας και της γνώσης είναι εξαιρετικά αξιέπαινος και ευπρόσδεκτος είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της συνεχούς αναζήτησης για τις καλύτερες ποιοτικές και αξιόπιστες πληροφορίες.

Σε ένα τομέα όπως το κρασί όπου ο αντικειμενικός του χαρακτήρας συχνά αμφισβητείται ή αφαιρείται από τον υποκειμενικό χαρακτήρα, αυτές οι ποιοτικές και αξιόπιστες αναφορές είναι που μας βοηθούν να οικοδομήσουμε τη δική μας κριτική σκέψη και ανάλυση για τον θαυμαστό, υποκινητικό και μαγικό κόσμο του κρασιού.

You may also like