θερμικό εύρος και αμπελώνας

by Oenognosia

Δεδομένου ότι η ποιότητα του σταφυλιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία κατά την ωρίμανση, υπάρχουν και άλλα διαφορετικά στοιχεία του κλίματος που επίσης επηρεάζουν την απόκτηση καλών σταφυλιών για οινοποίηση. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να διατηρήσουν τα σταφύλια ένα καλό επίπεδο οξύτητας κατά τον βλαστικό κύκλο, διατηρώντας παράλληλα τα αρωματικά τους συστατικά, είναι το θερμικό εύρος του αμπελώνα.

Με τον όρο θερμικό εύρος εννοούμε τη διαφορά, σε μοίρες, μεταξύ της μέγιστης θερμοκρασίας της ημέρας και της ελάχιστης θερμοκρασίας τη νύχτα. Συνήθως όσο μεγαλύτερο είναι το θερμικό εύρος, τόσο θεωρητικά πάντα είναι δεδομένη η απόκτηση ποιοτικών σταφυλιών στην τρέχουσα εσοδεία.

Αν κοιτάξουμε το γράφημα του θερμικού αποτυπώματος της Κύπρου, μπορούμε να δούμε ότι οι περιοχές με το χαμηλότερο θερμικό αποτύπωμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και που παραδοσιακά βρίσκονται τα κρασοχώρια.

Ένα πρόβλημα που έχουμε ως νησί και που υπάρχει εδώ είναι ότι επειδή η θάλασσα θερμαίνεται και ψύχεται πιο αργά από τη η στεριά, έτσι οι ζεστοί άνεμοι της μεσογείου που έρχονται από τη θάλασσα νωρίς το βράδυ είναι ζεστοί την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου με αποτέλεσμα το κρύο που θέλουμε το βράδυ να είναι πιο λίγης διάρκειας και το θερμικό εύρος πιο χαμηλό, κάτι που επηρεάζει τα αμπέλια.

Η επίδραση που έχει ή θερμοκρασία, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, στον αμπελώνα και στο σταφύλι μπορεί να εκφραστεί ως εξής.

  1. Στη περίπτωση οι θερμοκρασίες της ημέρας είναι υψηλές στον αμπελώνα, υπάρχει μεγαλύτερος ρυθμός φωτοσύνθεσης και ταχύτερος ρυθμός στον μεταβολισμό των οξέων και στην παραγωγή αρωμάτων. Αντίθετα, όταν οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι χαμηλές, έχουμε χαμηλότερο ρυθμό φωτοσύνθεσης και πιο αργό μεταβολισμό των οξέων.
  2. Στη περίπτωση που οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι υψηλές, υπάρχει ταχεία αποικοδόμηση του μηλικού οξέος καθώς και των σακχάρων και των ανθοκυανίνων. Όταν είναι χαμηλές, έχουμε μικρότερη αποικοδόμηση του μηλικού οξέος, με καλή κατακράτηση σακχάρων και μικρότερο μεταβολισμό των ανθοκυανίνων.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω περιπτώσεων μπορούμε πούμε ότι οι ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών στην Κύπρο είναι όταν οι μέρες είναι ζεστές και οι νύχτες κρύες, το θερμικό πλάτος είναι μεγάλο και μεγάλο υψόμετρο. Έτσι θα έχουμε σταφύλια με καλό επίπεδο ζάχαρης και τα οξέα, το χρώμα και τα αρώματα θα διατηρηθούν.

Πηγές:

Satellite and Ground Measurements for Studying the Urban Heat Island Effect in Cyprus, By Diofantos G. Hadjimitsis, Adrianos Retalis, Silas Michaelides, Filippos Tymvios, Dimitrios Paronis, Kyriacos Themistocleous and Athos Agapiou

Long term changes in diurnal temperature range in Cyprus, Βυ Colin Price, Silas Michaelides, Stylianos Pashiardis, Pinhas Alpert

You may also like