Συνδιασμός ελαιόλαδου με κρασί

by Oenognosia

«Partes humani cultus necessariae vinum atque oleum olivarum» έλεγαν οι Ρωμαίοι που μεταφράζεται σε «Τα απαραίτητα συστατικά του πολιτισμού είναι το κρασί και το ελαιόλαδο»

Για εμάς που ασχολούμαστε με την γαστρονομία σε κάποιο βαθμό, η επιλογή ενός καλού ελαιόλαδου κάνει όλη τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα μιας συνταγής. Και όπως τα τυριά, έτσι και το ελαιόλαδο συνδυάζεται πολύ καλά με το κρασί. Ο συνδυασμός μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής, αλλά προσφέρει μοναδικές γεύσεις.

Όσοι δεν είναι λάτρεις της γαστρονομίας μπορεί να μην γνωρίζουν καν για τις αμέτρητες παραλλαγές του ελαιόλαδου που υπάρχουν ή να φανταστούν ότι η διαφορά δεν είναι μόνο στην οξύτητα.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο το ελαιόλαδο όσο και το κρασί έχουν αρκετές ομοιότητες.

Παρασκευάζεται από φρέσκα πιεσμένα φρούτα, και όπως οι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού παράγουν διαφορετικά κρασιά, έτσι και οι ελιές διαφορετικά ελαιόλαδα. Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει διαφορετικές γεύσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία και ποιότητα των ελιών και το terroir τους (ναι, παίρνουν και οι ελιές τα χαρακτηριστικά του terroir τους). Επίσης επηρεάζουν οι πιέσεις που γίνονται για εξαγωγή του λαδιού.

Έχει όπως και το κρασί, έχει καλές και κακές χρονιές ανάλογα με τον καιρό.

Περιέχει όπως και το κρασί αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το αποθηκεύουμε όπως το κρασί σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι ή υπόγειο, μακριά από φως και ζέστη.

Οι γευσιγνωσίες ελαιόλαδου είναι παρόμοιες με τις γευσιγνωσίες κρασιού και με παρόμοια ορολογία.

Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν πρέπει να παλαιωθεί, καθώς αυτή η διαδικασία οδηγεί στην απώλεια των θρεπτικών, ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του, καθώς και της γεύσης του.

Με ομοιότητες και διαφορές, η κύρια συμβουλή για την εναρμόνιση των ελαιόλαδων και των κρασιών είναι η ίδια που λειτουργεί για όλους τους τύπους ζευγαρώματος.

Καμία από τις γεύσεις, από μόνη της, δεν μπορεί να ξεπεράσει τη γεύση που έχουν όταν συνδυάζονται. Πρέπει δηλαδή να είναι κοινά και όμοια και, όταν καταναλώνονται μαζί, να αλληλοσυμπληρώνονται. Το ελαιόλαδο και το κρασί έχουν μια έμμεση εναρμονιστική σχέση. Το ελαιόλαδο πρέπει να εναρμονίζεται με το πιάτο, το οποίο πρέπει να εναρμονίζεται με το κρασί.

Πειραματιστείτε με διαφορετικά ελαιόλαδα, σε διαφορετικά είδη ψωμιών ή σε σαλάτες με διάφορα λευκά, blanc de noir, αφρώδη ή ακόμα και με κόκκινα κρασιά και θα ανακαλύψετε καινούργιες γεύσεις και εμπειρίες.

You may also like