Moët & Chandon Vs Veuve Clicquot

by Oenognosia

Όταν σκέφτομαι τη σαμπάνια, μου έρχονται μερικές μάρκες στο μυαλό αλλά αυτές που δεν ξεχνώ, που έχω δοκιμάσει περισσότερο και μεταξύ αυτών που καταναλώνονται περισσότερο στη Κύπρο είναι οι Moët & Chandon και Veuve Clicquot.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών ετικετών αυτών των ιστορικών εμπορικών σημάτων; Η συγκριση και η ανάλυση πιο κάτω είναι μεταξύ της Moët Impérial και της Veuve Clicquot Yellow Label, των λευκών bruts.

Οι κανόνες της σαμπάνιας είναι αρκετά αυστηροί. Για να ονομαστεί ένας αφρώδης οίνος σαμπάνια, δεν αρκεί μόνο να παράγεται στη Γαλλική περιοχή. Μόνο επτά ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υπάρχουν κανόνες οινοποίησης που πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Έτσι, οι ομοιότητες μεταξύ των ετικετών είναι πολλές.

Και οι δύο παράγονται από σταφύλια διαφορετικών αμπελώνων. Τουλάχιστον 60 διαφορετικά αμπελοτόπια για τη Veuve Clicquot και περισσότερα από 100 για τη Moët. Είναι και οι δύο μη vintage, που σημαίνει ότι τα σταφύλια διαφορετικών ετών παίρνουν μια θέση στο μείγμα.

Στα ποσοστά των σταφυλιών, ωστόσο, προκύπτει η πρώτη αξιοσημείωτη διαφορά. Παρά την επικράτηση του Pinot Noir και στις δύο ετικέτες, μεταξύ 50 και 55% στη Veuve Clicquot και 30 με 40% στη Moët, οι ποσότητες δείχνουν ήδη σημαντική διαφορά. Το υπόλοιπο της Yellow Label αποτελείται από 28-33% Chardonnay και 15-20% Pinot Meunier. Ενώ η Impérial παίρνει μεταξύ 30 και 40% του Pinot Meunier και 20 έως 30% του Chardonnay.

Για να καταλάβουμε τι μπορεί να φέρει η διαφορά στο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να μάθουμε τις ίδιες τις ποικιλίες.

Το Pinot Noir, στην περίπτωση της σαμπάνιας, είναι υπεύθυνο για να φέρει περισσότερο σώμα στο αφρώδες κρασί. Το Pinot Meunier φέρνει μεγαλύτερη απαλότητα με ένα άγγιγμα φρούτων. Το Chardonnay είναι υπεύθυνο για την ορυκτότητα και το άγγιγμα της φινέτσας.

Έτσι, όταν η Veuve Clicquot στοιχηματίζει σε μεγαλύτερη ποσότητα Pinot Noir, μας δίνει την υπόδειξη ότι είναι μια σαμπάνια με μεγαλύτερη αίσθηση στο στόμα. Το Chardonnay εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, εξάλλου, η ισορροπία του ποτού είναι δυνατή μόνο με αυτή τη σύγκρουση μεταξύ των δύο ποικιλιών. Το Pinot Meunier έρχεται να τελειώσει και να δέσει το χαρμάνι με τα φρούτα του.

Στη Moët Impérial, η ισορροπία μεταξύ των τριών σταφυλιών είναι το κλειδί για την πολυπλοκότητα της σαμπάνιας. Καθένα φέρνει στην επιφάνεια το κύριο χαρακτηριστικό του και τα δένει σε μια σαμπάνια που φέρνει τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της περιοχής σε κάθε γουλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο μάρκες, παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά σαμπάνιας και με έντονες διαφορές μεταξύ τους, ανήκουν στον ίδιο όμιλο, τη γαλλική εταιρεία LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, οι οποία εκτός από τις εταιρίες σαμπάνιας διαθέτει και πολυτελή μάρκες όπως η Louis Vuitton, η Tag Heuer, η Tiffany & Co. και άλλες.

Δεν υπάρχουν ηττημένοι ή νικητές. Και οι δύο σαμπάνιες είναι υψηλής ποιότητας. Είναι θέμα προτίμησης του καθενός μας και υπάρχουν και άλλες σαμπάνιες, άλλων εταιριών, εξίσου καλές.

You may also like