Κλίμα και καιρός

by Oenognosia

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του κλίματος και του καιρού είναι ότι, ενώ δεν είναι δυνατό να γίνει τίποτα με τον καιρό, οι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν, και συχνά κάνουν, να επηρεάσουν το κλίμα στον συγκεκριμένο αμπελώνα τους.

Εάν οι συνθήκες είναι πολύ ξηρές, μπορούν να ποτίζουν τα αμπέλια, αν και πρέπει να είναι προσεκτικοί για το πόσο νερό δίνουν και πόσο συχνά.

Αν ποτίζετε συχνά ένα αμπέλι, θα παράγει περισσότερα σταφύλια αλλά το κρασί που θα παραχθεί θα είναι πιο αραιό. Τα αμπέλια παράγουν καλύτερους καρπούς όταν δουλεύουν σκληρά για την παραγωγή τους. Το πάρα πολύ νερό δεν θα ενθαρρύνει τις ρίζες να πάνε βαθιά για να βρουν θρεπτικά συστατικά.

Και, ενώ ένας απαλός άνεμος μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το κλίμα γύρω από τα αμπέλια ξηρό και χωρίς ασθένειες, αν υπάρχει ισχυρός άνεμος μπορεί να απογυμνώσει τα φύλλα η τους καρπούς από τα αμπέλια.

Για παράδειγμα στην Σαντορίνη υπάρχουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι πολύ συχνά ξεπερνούν τα 8 και 9 μποφόρ.
Στην Σαντορίνη αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος τρόπος κλαδέματος με το όνομα κουλούρα Σαντορίνης, ή στεφάνι ή καλάθι. Μέσα εκεί ωριμάζουν προστατευμένα τα σταφύλια, χωρίς να κινδυνεύει η παραγωγή. Ο τρόπος αυτός προστατεύει από ισχυρούς ανέμους τους νέους βλαστούς την άνοιξη, από δυνατά κτυπήματα από την άμμο και ελαφρόπετρα που παρασύρεται από τον άνεμο και μπορεί να κτυπήσει και να προκαλέσει απορραγισμό στους καρπούς, και από τον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού.

Σε αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας όπου υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, φυτεύονται γραμμές από κυπαρίσσια ή λεύκες για να μετριάσουν την δύναμη τους. Ακόμη και ψηλά τείχη κτίζονται για να προστατέψουν αμπελώνες που βγάζουν πάρα πολύ ακριβά κρασιά.

Ωστόσο, παρόλο που το κλίμα μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό, ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές και μείωση της ετήσιας παραγωγής.


Βιβλιογραφία:
The Geography of Wine: How Landscapes, Cultures, Terroir, and the Weather Make a Good Drop, Brian J. Sommers, 2008
A Taste for Wine, Vincent Gasnier MS
A Tour of Santorini: A Journey of Wine, Winery Essentials, 2019
Wikipedia

You may also like