Φυσική γεωγραφία αμπελώνα

by Oenognosia

Σε μια φυσική τοποθεσία του αμπελώνα πάντα υπάρχουν στοιχεία που τον κάνουν διαφορετικό από κάποιον άλλο. Αυτά τα συχνά και μερικές φορές τα αόρατα χαρακτηριστικά είναι αυτά κάνουν το terroir μια αινιγματική επιρροή στον αμπελώνα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τα εξής:

Γεωγραφικό πλάτος: Γενικά, σε μικρότερο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ένα αμπέλι πιο κοντά στον ισημερινό, μεταφράζεται σε θερμότερα κλίματα. Τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη ωφελούνται περισσότερο από καλοκαιρινές μέρες και πιο δροσερές νύχτες, αλλά έχουν μια συντομότερη καλλιεργητική περίοδο και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη με παγετώνες και πολλές βροχές.

Υψόμετρο: Σε σύγκριση με έναν αμπελώνα σε μια κοιλάδα, ένας αμπελώνας σε υψηλότερο υψόμετρο θα έχει πιο δροσερό κλίμα, και περισσότερο άνεμο. Παρουσιάζει μεγαλύτερη ημερήσια θερμοκρασία, γεγονός που αποτελεί θετικό παράγοντα για όσο διάστημα οι νύχτες δεν είναι πολύ κρύες. Λίγο πάνω από τη επίπεδο της θάλασσας, το ηλιακό φως είναι πιο έντονο, ενθαρρυντικό για την φωτοσύνθεση.

Τοπογραφία: Ο τρόπος με τον οποίο ο αμπελώνας είναι διαμορφωμένος μπορεί να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι αμπελώνες σε πλαγιές έχουν λιγότερα προβλήματα με τον παγετό, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δουλέψει κανείς σε αυτές αν είναι απότομες.

Κατεύθυνση: Στο βόρειο ημισφαίριο, ένας αμπελώνας μια πλαγιά που βλέπει νότια παίρνει τον περισσότερο ήλιο, που είναι ιδιαίτερα επιθυμητός σε ψυχρές περιοχές αλλά όχι τόσο επιθυμητός σε θερμότερες. Στο νότιο ημισφαίριο, οι πλαγιές που βλέπουν προς τη βόρεια πλευρά έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο.

Εγγύτητα σε υδατικά συστήματα: Το νερό τείνει να αλλάζει την θερμοκρασία πιο αργά από ότι το έδαφος. Όσο μεγαλύτερο το σώμα του νερού, τόσο περισσότερο αντιστέκεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό, οι αμπελώνες που βρίσκονται κοντά σε υδάτινους πόρους, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και ιδιαίτερα σε ωκεανούς έχουν πολύ μικρότερη μεταβολή θερμοκρασίας από
εκείνους που δεν είναι κοντά σε νερό. Η ημερήσια θερμοκρασία τους είναι μικρότερη, τα καλοκαίρια δεν είναι τόσο ζεστά, και οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι σε σύγκριση με άλλους αμπελώνες στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος αλλά που βρίσκονται μακρύτερα από το νερό.

Φωτογραφία από Tsiakkas Winery (Προσωπικό αρχείο)

Έρευνα / Βιβλιογραφία
Ιντερνετ
Wikipedia
Vineyards, Rocks, and Soils: The Wine Lover’s Guide to Geology, Alex Maltman
Wine and Place: A Terroir Reader, Tim Patterson

You may also like