Κρασί και άρωμα πιπεριού

by Oenognosia

Το άρωμα των μπαχαρικών είναι πολύ συνηθισμένο στο κόκκινο κρασί. Σκεφτείτε τα αρώματα μπαχαρικών που συχνά μυρίζετε, όπως βασιλικό, πιπέρι, θυμάρι, γαρίφαλο κ.λπ., και που φέρουν υπέροχη πολυπλοκότητα στο άρωμα του κρασιού. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη μπαχαρικών είναι και αυτά που βλέπουμε τακτικά στις γευσιγνωσίες κρασιού.

Πολλοί όμως δεν μπορούν να μυρίσουν κάποια από τα μπαχαρικά και ειδικά το πιπέρι. Πολλές φορές ερωτήθηκά «γιατι δεν μπορώ να μυρίσω το πιπέρι σε αυτό το Syrah?”

Οι οινογνώστες γνωρίζουν ότι η πηγή του αρώματος στο κρασί είναι αρωματικές ενώσεις. Αυτές οι αρωματικές ενώσεις συσσωρεύονται στη φλούδα των σταφυλιών σε μεγάλες ποσότητες και μέσω του διαδικασίας παρασκευής κόκκινου κρασιού, ορισμένες από τις αρωματικές ενώσεις θα μεταφερθούν στο ποτό.

Όσον αφορά το άρωμα πιπεριού στο κρασί, έχουν γίνει πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια που έχουν επιβεβαιώσει ότι προέρχεται από μια αρωματική ένωση που ονομάζεται Rotundone.

Το Rotundone είναι μια ένωση με πολύ έντονο άρωμα πικάντικης πιπεριάς. Και μετά από πολλές μετρήσεις και πειράματα ερευνητών σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων σταφυλιών και κρασιού, επιβεβαιώθηκε ότι η ένταση του αρώματος πιπεριάς σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενο του Rotundone.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι υπάρχει και ένα όριο στην ευαισθησία και στην αντίληψη των ανθρώπων για το Rotundone: Όταν η περιεκτικότητα σε Rotundone φτάσει τα 16 mg ανά λίτρο κρασιού, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν πιπέρι όταν ανακινούν το ποτήρι.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μυρίσουν το άρωμα του πιπεριού στο κρασί. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 80% των ανθρώπων μπορεί να το μυρίσει με περιεκτικότητα Rotundone 16 mg / L και περίπου το 20% των ανθρώπων γεννιούνται χωρίς αυτή την ευαισθησία και μερικοί χρειάζονται την ποσότητα των 4000 mg ανά λίτρο για να αντιληφθούν την παρουσία αρώματος πιπεριού.

Η ποικιλία σταφυλιών με αντιπροσωπευτικό άρωμα πιπεριού είναι το Syrah .

Εσείς μπορείτε να αντιληφθείτε το άρωμα πιπεριού σε ένα Syrah? Την επόμενη φορά που θα πιείτε ένα Syrah, δώστε προσοχή στο άρωμα πιπεριού.

You may also like