Κρασί και οινοτουρισμος στους νέους

by Oenognosia

Η Κύπρος είναι μια χώρα με οινολογική παράδοση, όπου το κρασί αντιπροσωπεύει, από πολιτιστική ανθρωπολογική σκοπιά, πολύ περισσότερο από ένα ποτό, τόσο σε καθημερινό κοινωνικό επίπεδο, όπως και στη συμβολική, οικονομική, ταυτότητα και κληρονομιά της χώρας μας. Παρ ‘όλα αυτά, το κρασί στους νέους θεωρείται περιστασιακή κατανάλωση αν και αυτό άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά. Η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις στρατηγικές επικοινωνίας για το κρασί και την προσωπικότητά του ως ένα ελκυστικό, ενδιαφέρον και διαφοροποιημένο ποτό.

Οι νέοι ως μια ομάδα που ενδιαφέρει τον άμπελο-οινικό τομέα κατανοούν το κρασί ως περιστασιακό ποτό, καλό για ανάμιξη με άλλα ποτά, κατάλληλο για γιορτές, κατάλληλο για ηλικιωμένους και με μεγάλη γνώση για τα κρασιά. Οι περισσότεροι νέοι που καταναλώνουν κρασί αντί άλλων ποτών, λαμβάνουν υπόψη ζητήματα όπως η πρόσληψη θερμίδων, η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ο τύπος των γεύσεων, τις ετικέτες φιαλών και τα εύκολα συστήματα ανοίγματος και κλεισίματος.

Η στρατηγική επικοινωνίας με τους νέους πρέπει να περιέχει ιστορίες για τα αμπέλια, το σταφύλι και το κρασί για την εκτίμηση του ως ένα διαφορετικό πολιτισμικό ποτό. Πρέπει να γίνει μέσα από τη μουσική, την ιστορία, την παράδοση, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Να εκμεταλλευτούμε τους πόρους των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών, καθώς και την τεχνολογία. Οι νέοι αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για δραστηριότητες που σχετίζονται με το κρασί και λαμβάνουν πολύ υπόψιν τις κριτικές που γίνονται από άλλα άτομα.

Βασική προϋπόθεση στην στρατηγική είναι ο οινοτουρισμός, που με εκδηλώσεις που αφορούν τους νέους όπως συναυλίες, Θέατρα, γαστρονομικές εκδηλώσεις, θεματικές γευσιγνωσίες στα οινοποιεία και στους αμπελώνες, μπορούν να τους φέρουν κοντά και να ανακαλύψουν ένα άλλο πρόσωπο του κρασιού από αυτό που πιστεύουν. Ένα κόσμο που θα τους οδηγήσει σε μοναδικές εμπειρίες και απολαύσεις.

You may also like