Κρασί και πολύπλκότητα

by Oenognosia

Ο όρος πολύπλοκότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κρασί που έχει πολλά διαφορετικά αρώματα, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, που μας αναγκάζουν να το δοκιμάσουμε πολύ προσεκτικά, αλλά το οποίο ως σύνολο είναι ένα κρασί υψηλής ποιότητας, και που απαιτεί μια ελάχιστη γνώση γευσιγνωσίας για να είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε και να το απολαύσουμε σε όλο του το μεγαλείο.

Μία από τις λεπτομέρειες που θα μας κάνει στο να σκεφτούμε ότι το κρασί είναι πολύπλοκο είναι όταν μυρίζουμε στο ποτήρι και τα αρώματα είναι πολλά, ποικίλα και καλά καθορισμένα. Εάν αυτά τα αρώματα παραμείνουν στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό και οι γεύσεις του κατανέμονται καλά, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο κρασί.

Ένας καλός τρόπος για να απολαύσουμε αυτά τα κρασιά είναι αναμφίβολα να έχουμε χρόνο και υπομονή. Αυτό γιατί αυτά τα κρασιά τείνουν να εξελίσσονται μέσα στο ποτήρι και τα αρώματα τους αλλάζουν.

Η γνώση πολύπλοκων κρασιών είναι θέμα δοκιμής πολλών κρασιών, προσοχή στα αρώματα και στις γεύσεις, και όσο γίνεται δοκιμές κρασιών από τα οινοποιεία έτσι ώστε η πολυπλοκότητα να άθικτή από παράγοντες που μπορεί να την αλλοιώσουν.

Ένα πολύπλοκο κρασί είναι ένα δώρο και ένα αισθητήριο παζλ που αν το λύσουμε θα είμαστε σε θέση το απολαύσουμε μοναδικά.

You may also like