Μουσική και κρασί: η μαγεία αυτού του συνδυασμού

by Oenognosia

Ένα τραγούδι που ακούγεται, μια μελωδία που μας συγκίνησε, η μουσική μας προσφέρει αφύπνιση συναισθημάτων και αναμνήσεων.

Η μουσική και το κρασί μοιράζονται την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε. Αυτό που ακούμε μπορεί να επηρεάσει αυτό που νιώθουμε και ακόμη τη γεύση του κρασιού που δοκιμάζεται εκείνη τη στιγμή.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για ένα κρασί. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, η ακρόαση ενός τύπου ή άλλου είδους μουσικής μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού που δοκιμάζουμε. Κάτι λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε συνεργάσιμα όντα, ότι τείνουμε να ενώσουμε διαφορετικές αναμνήσεις για να κρίνουμε αν κάτι είναι ευχάριστο ή επώδυνο. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται στο γεγονός ότι η μουσική διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας, ορισμένες από τα οποίες αποθηκεύονται οι εμπειρίες μας και επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο αξιολόγησης της πραγματικότητας.

Έτσι, ένα σωστό ζευγάρωμα μεταξύ μουσικής και κρασιού θα μας κάνει να πολλαπλασιάσουμε την αίσθηση της ευχαρίστησης με τον ίδιο τρόπο που την βιώνουμε με ένα σωστό ζεύγος κρασιού με φαγητό.

Η έρευνα μας δίνει μερικά παραδείγματα ζεύγους κρασιού και μουσικής όπως:

Cabernet Sauvignon : ένα κρασί που συνοδεύεται τέλεια από τα υπέροχα κλασικά Rock που είναι ισχυρή μουσική με χαρακτήρα. Σύμφωνα με την έρευνα, θα αντιληφθούμε το σώμα και τον χαρακτήρα του κρασιού με 60% περισσότερη ένταση.

Merlot : ακουστική μουσική με κιθάρα ή μελωδίες

Chardonnay : το πιο ντίσκο των κρασιών. Για να το συνοδεύσετε, ντίσκο ή ρυθμική μουσική.

Syrah : κλασική μουσική ή soundtracks.

Παρόλο που η λίστα κρασιών είναι ατελείωτη, και η προσωπικές προτιμήσεις μουσικής πολλές ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε την ιδανική γεύση για την μουσική που μας αρέσει, είναι να πειραματιστούμε με διαφορετικά κρασιά και διαφορετικά είδη μουσικής.

You may also like