Κρασί και σοκολάτα

by Oenognosia

Μπορεί να ακούγεται σαν εκρηκτικός συνδυασμός, αλλά δεν υπάρχει τίποτα εκρηκτικό που να μας αφήνει αδιάφορους. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν συνδυάζουμε σοκολάτα και κρασί.

Η σοκολάτα έχει πολλές ιδιότητες. Μειώνει τη χοληστερόλη, απομακρύνει το άγχος και ενεργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Είναι ένα πολύ υγιές προϊόν επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, εμποδίζοντας την κυτταρική γήρανση, χρησιμοποιείται για θεραπείες δέρματος και βοηθά στη διάθεση. Αυτή την αντιοξειδωτική ικανότητα την μοιράζεται με το κρασί.

Το μυστικό στον συνδυασμό σοκολάτας και κρασί είναι η ένταση.

Όταν συνδυάζουμε σοκολάτα και κρασί, πρέπει να μετρήσουμε την ένταση. Δεν είναι κατάλληλο για ένα πολύ ισχυρό κρασί, με πολύ σώμα και γεύση, να το συνδυάζουμε με μια πολύ μαλακή σοκολάτα. Εάν συμβαίνει αυτό, το κρασί θα καλύψει τη σοκολάτα, αντί να την ενισχύσει.

Έτσι, με μαλακές σοκολάτες, στις οποίες το γάλα είναι περισσότερο ή που έχουν χαμηλότερο ποσοστό κακάου, ένα φρέσκο κρασί θα είναι πολύ πιο κατάλληλο.

Από την άλλη πλευρά, οι έντονες σοκολάτες, με προσωπικότητα και υψηλή παρουσία κακάου απαιτούν κρασιά με περισσότερο σώμα, μεγαλύτερη παλαίωση και επίσης μεγαλύτερη δομή. Όσο πιο πικρή και ισχυρή είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερο σώμα θα χρειαστεί το κρασί με το οποίο συνδυάζεται.

Εάν βρούμε σοκολάτες με 100% κακάο, θα χρειαστούμε ένα γερό και γεμάτο κρασί

Τα ημι-ξηρά αφρώδη κρασιά συνδυάζονται καλά με λευκή σοκολάτα. Τα γλυκά κρασιά είναι συνήθως ένας καλός συνδυασμός με τη γλυκιά σοκολάτα. Σε αυτήν την περίπτωση ταιριάζουν λόγω της ομοιότητάς τους και όχι από την αντίθεση.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για συνδυασμό με κρασί είναι η μαύρη σοκολάτα με θαλασσινό αλάτι. Αυτή η σοκολάτα συνδυάζεται ευκολότερα με κρασιά. Η κρυσταλλική δομή δίνει στη σοκολάτα μια τραγανή υφή που κάνει την εμπειρία ακόμα πιο μοναδική.

Οι συνδυασμοί σοκολάτας με αλάτι και κρασί ανοίγουν ένα πλήθος δυνατοτήτων. Η πολύ έντονη γεύση του κακάου μαζί με το αλάτι ανοίγει την πόρτα σε αφρώδη κρασιά κάθε είδους, αλλά και σε φρουτώδη ή ακόμα και λευκά κρασιά.

Παρόλα αυτά μη φοβάστε να κάνετε τους δικούς σας πειραματισμούς. Απολαύστε τους δικούς σας συνδυασμούς πέρα από κάθε κανόνες.

You may also like