Κρασί στους πίνακες του Rubens (C.1577-1640)

by Oenognosia

Ότι το κρασί είναι μέρος του πολιτισμού μας, το έχω πει ακούσει άπειρες φορές, όπως ότι το κρασί είναι τέχνη, όπως και η μουσική, ο χορός, η γλυπτική, η ζωγραφική… Όλα είναι καλλιτεχνικές εκφράσεις που συνθέτουν το περιβάλλον και τη ζωή μας, μας εμπλουτίζουν και αποτελούν μέρος όλων των ανθρώπων.

Χωρίς την παρουσία του κρασιού, ο δυτικός μας πολιτισμός δεν θα μπορούσε να γίνει κατανοητός. Η τέχνη και η λογοτεχνία έχουν επηρεαστεί από το κρασί και το έχουν προάγει σε κάτι ιερό.

Χωρίς το κρασί, από την ανθρωπότητα θα έλειπε ένα σημαντικό μέρος των αξιών και των πολιτιστικών της εκδηλώσεων. Και είναι ότι, οι άνθρωποι ήταν πάντα έκπληκτοι από τη διεγερτική δύναμη του κρασιού, ικανή να προκαλέσει ευφορία στον πιο απογοητευμένο, καθώς και να λύσει τη γλώσσα στον πιο δειλό. «Αν πίνεις νερό, δεν μπορείς ποτέ να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης», είπε ο Έλληνας ποιητής Κρετίνος.

Πολλοί ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί από το σταφύλι, το κρασί και τα σύμβολά τους ως δικαιολογία, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Για αιώνες, το κρασί διατηρεί μια αξιέπαινη καλλιτεχνική ζωτικότητα. Έχει ποζάρει εκατοντάδες φορές για ζωγράφους που το απεικόνισαν σε πίνακες όλων των συνθηκών και γούστων.

Στα πλαίσια των άρθρων μου για την σχέση τέχνης και κρασιού αυτή τη φόρα θα μιλήσουμε για τον Rubens και τον πίνακά του «Drunken Silenus supported by Satyrs»

Αν υπάρχει κάποια μορφή στην οποία ο Rubens έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην οποία αναγνωρίστηκε, εν μέρει, είναι ο μυθικός Silenus, δάσκαλος του Διονύσου και μέλος της Βακχικής του πομπής. Η φύση του είναι πλούσια σε αντιφάσεις: άνθρωπος και κτήνος ταυτόχρονα, άλλοτε μια κωμική φιγούρα. Ωστόσο, είναι ένας χαρακτήρας γνωστός για την αλήθεια («ΙI vino veritas»), κάτι που του δημιουργεί προβλήματα.

Ο Rubens ζωγράφισε τον Silenus σε πολλούς πίνακες του. Αυτή τη φορά τον δείχνει τρέμοντας, γυμνό, τεράστιο και σαρκώδες σε μια μπακαναλική σκηνή, περιτριγυρισμένο από μια συνοδεία που τον ακολουθεί σε ολοένα αυξανόμενη φρενίτιδα. Ένα λεπτό κλαδάκι ώριμων σταφυλιών, ως η κύρια πηγή κρασιού, συμβολίζει τη γιορτή. Απεικονίζει τη διονυσιακή κατοχή, την οινοποσία, ως μια γοητεία που διαταράσσει τη λογική και κάνει εμφανή τη ζωική κατάσταση του ανθρώπου.

You may also like