Κόκκινο κρασί και αφροδισιακές ιδιότητες

by Oenognosia

Αφροδισιακά ονομάζουμε τις τροφές ή τα ποτά που προάγουν τη σεξουαλική όρεξη, χάρη στην επίδραση που έχουν ορισμένα συστατικά τους στον οργανισμό μας.

Αυτή η επίδραση μπορεί να γίνει αντιληπτή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με το άτομο. Μεταξύ των πιο γνωστών αφροδισιακών είναι η κανέλα, τα στρείδια, η σοκολάτα, το μέλι οι φράουλες και άλλα πολλά  Σε αυτή την κατάταξη περιλαμβάνεται και το κόκκινο κρασί.

Η σχέση του κόκκινου κρασιού με το σεξ χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων πολιτισμών της Ελλάδας και της Ρώμης. Διάσημα είναι τα ρωμαϊκά βακχάνια, τα γλέντια προς τιμήν του Βάκχου, θεού του κρασιού και τα γλέντια-συμπόσια που έκαναν οι Έλληνες προς τιμήν του Διόνυσου. Δεν θα επεκταθώ σε αυτά καθώς το έχω κάνει σε προηγούμενο άρθρο μου.

Επί του παρόντος, έχουν γίνει κάποιες έρευνες για το κόκκινο κρασί και την αφροδισιακή του δύναμη.  Μια λέξη της οποίας η ετυμολογική προέλευση συνδέεται και με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τη θεά του έρωτα, την Αφροδίτη.

Στη συνέχεια, μερικοί λόγοι που φαίνεται να συνηγορούν προς την αφροδισιακή δύναμη του κόκκινου κρασιού.

  • Αγγειοδιασταλτική ικανότητα

Μία από τις πιο γνωστές έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Φλωρεντίας της Santa Maria Nuova. Το δείγμα, σε αυτή την περίπτωση, ήταν αποκλειστικά γυναικείο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ναι, το κόκκινο κρασί αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την αγγειοδιασταλτική ικανότητα των φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών στοιχείων στο κρασί.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά (πάντα με μέτρο).  Όπως αναφέρεται στην έρευνα η διέγερση της κυκλοφορίας επιτρέπει στο αίμα να φτάσει πιο εύκολα στις ερωτογενείς ζώνες. Αυτό διεγείρει την επιθυμία και στα δύο φύλα, προάγει πιο ευχάριστες σχέσεις για τις γυναίκες και προάγει τη στύση στην περίπτωση των ανδρών.

  • Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης

Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες χάρη σε ένα συγκεκριμένο φλαβονοειδές, την κερσετίνη. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των στεροειδών που σχετίζεται άμεσα με την ανδρική σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική λειτουργία.

  • Αίσθηση χαλάρωσης

Το κόκκινο κρασί περιέχει αλκοόλ, το οποίο με τη σειρά του περιέχει αιθανόλη. Είναι μια χημική ένωση που, σε μικρές ποσότητες, διεγείρει τον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τις αντιδράσεις του σώματός μας σε καταστάσεις στρες ή χαλάρωσης. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που δημιουργείται είναι ένα αίσθημα χαλάρωσης που μας προδιαθέτει να απολαμβάνουμε περισσότερο τις σχέσεις.

  • Αναστολές

Προσοχή όμως, σε σχέση με τα παραπάνω. Μια από τις πιο γνωστές επιδράσεις του αλκοόλ είναι η ικανότητά του να μας αποτρέπει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας, χαλαρώνοντας τον μετωπιαίο φλοιό και μειώνοντας τις αισθήσεις όπως η ντροπή, αλλά και την κοινή λογική. Μπορεί να γινόμαστε πιο θαρραλέοι στον έρωτα με αυτό αλλά μειώνεται και η αντίδρασή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η κατανάλωση να είναι με μέτρο.

Έτσι, όταν πρόκειται για αλκοόλ και σεξ, η πιο αποτελεσματική συνταγή είναι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με την/τον σύντροφό σας. Είναι η ιδανική ποσότητα για να πιείτε ο καθένας από 2 ποτήρια και να απολαύσετε τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί αυτός ο συνδυασμός.

You may also like