Τα δάκρυα του κρασιού

by Oenognosia

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί γιατί το ποτήρι με το κρασί περιστρέφετε στις γευσιγνωσίες. Είναι ένα μέρος της λεγόμενης οπτικής φάσης που ο στόχος είναι να παρατηρήσουμε τις ιδιότητες του κρασιού. Μια από αυτές τις ιδιότητες είναι και τα δάκρυά του κρασιού.

Περιστρέφοντας το κρασί στο ποτήρι, είναι εύκολο να εκτιμήσουμε το σώμα και την υφή με γυμνό μάτι. Χάρη στην περιστροφή, μπορούμε επίσης να εκτιμήσουμε τα δάκρυα, εκείνες τις σταγόνες που γλιστρούν κάτω από τα εσωτερικά τοιχώματα του ποτηριού και που δείχνουν την πυκνότητα του κρασιού.

Αυτό οφείλεται στην ποσότητα αλκοόλ που περιέχει κάθε κρασί. Τα πυκνά δάκρυα που παραμένουν στο ποτήρι δείχνουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ που αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους αλκοολών.

  • Αιθανόλη (Αιθυλική αλκοόλη): Επηρεάζει ότι το δάκρυ είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο.
  • Γλυκερόλη: Αυτό το πυκνό υγρό με γλυκιά γεύση παρέχει σώμα, συνοχή και απαλότητα στο κρασί.

Επιπλέον, άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των δακρύων, όπως η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ποτηριού και του κρασιού, η ποιότητα του ποτηριού και πιθανά ίχνη απορρυπαντικού στο ποτήρι

Όπως και με πολλά πράγματα που αφορούν το κρασί έτσι και τα δάκρυα συνοδεύονται με μερικούς μύθους, Πιο κάτω μερικοί από αυτούς

  • Όσο περισσότερα δάκρυα έχει ένα κρασί, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητά του.
  • Σε ένα κρασί μπορούμε να αναλύσουμε το πάχος των δακρύων, το μήκος, την απόσταση μεταξύ τους ή την ταχύτητα πτώσης τους.
  • Όσο πιο πυκνά, το κρασί είναι καλύτερο.

Καταλήγοντας, τα δάκρυα, είναι μια ένδειξη της ποσότητας αλκοόλ που περιέχεται στο κρασί και τίποτα περισσότερο.

You may also like