Ο Έφηβος Βάκχος του Caravaggio

by Oenognosia

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης συνέβησαν πολλές μεταμορφώσεις στον δυτικό πολιτισμό. Ένας από τους πολλούς λόγους ήταν η εκ νέου ανακάλυψη της παγανιστικής, μυθολογικής φαντασίας. Οι αρχαίοι θεοί και θεές είχαν σχεδόν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αλλά κατά την Αναγέννηση η παρουσία τους έγινε μια ισχυρή δύναμη στον δυτικό πολιτισμό. Ένας από τους θεμελιώδεις χαρακτήρες στο αρχαίο πάνθεο που επανεμφανίστηκε με περισσότερη δύναμη ήταν ο Διόνυσος ή Βάκχος, ο θεός του κρασιού και της χαράς της ζωής.

Μόλις οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης τον πήραν ως χαρακτήρα στους πινακές τους, παρέμεινε στη φαντασία τους ως εκείνη η ισχυρή φιγούρα, γεμάτη νόημα, στην οποία έπρεπε να επιστρέφει ξανά και ξανά στα έργα τους. Ο θεός του κρασιού παρουσιάζεται αμέτρητες φορές ως κεντρικός χαρακτήρας μεγάλων έργων ζωγραφικής.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι Ο Έφηβος Βάκχος του Caravaggio.

Ο Έφηβος Βάκχος είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Michelangelo Merisi da Caravaggio, τον οποίο όλοι αποκαλούμε απλά Caravaggio. O Caravaggio ειδικεύτηκε στη θρησκευτική ζωγραφική. Στο πλαίσιο της παραγωγής πινάκων του από Χριστούς, Παρθένες, Αγίους και Αγγέλους για τους οποίους χρησιμοποίησε και ζητιάνους ως μοντέλα του στο χρόνο που του άφησε ελεύθερο η μέθη, ο ζωγράφος δημιούργησε μια από τις εμβληματικές εικόνες του θεού του κρασιού, που τον παρουσιάζει ως ένα δυνατό αλλά ανδρόγυνο νεαρό άνδρα που στέκεται μπροστά σε μια καλή ποσότητα φρούτων και ένα πιθάρι κρασιού. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα κύπελλο που φαίνεται να προσφέρει στον θεατή. Το πρόσωπο εμφανίζεται ελαφρώς κόκκινο, σαν να είναι λίγο φουσκωμένο από υπερβολική κατανάλωση, αλλά τα μάτια και το στόμα δείχνουν πλήρη αισθησιασμό. Ντυμένος με ένα καλό μεταξωτό ύφασμα που αφήνει μέρος του μυώδους σώματός του στον αέρα και με ένα στέμμα από αμπελόφυλλα, αυτός ο νεανικός Βάκχος είναι μια πρόσκληση για το πάρτι του κρασιού. Ίσως είναι μια καλή αναπαράσταση της ατμόσφαιρας που γνώριζε ο Caravaggio στην μπαρόκ Ρώμη. Δηλαδή χαρά, γιορτή και απόλαυση.

Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στην Galleria degli Uffizi, στη Φλωρεντία.

You may also like