Παλαίωση κρασιού: Εναλλακτικές λύσεις στα ξύλινα βαρέλια.

by Oenognosia

Είναι πολύ συνηθισμένο όταν μιλάμε για παλαίωση κρασιού να σκεφτόμαστε τα ξύλινα βαρέλια που είναι τόσο καλά εμποτισμένα στη φαντασία μας.

Για το λόγο αυτό, θα διερευνήσουμε λίγο περισσότερο, με απλά λόγια, τις άλλες μορφές που χρησιμοποιούνται και ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματά τους κατά την παλαίωση του κρασιού.

Ανοξείδωτος χάλυβας

Το είδος του ξύλου επηρεάζει τα αρώματα και τις γεύσεις που θα έχει το κρασί μας, ωστόσο το αντίθετο συμβαίνει με τον ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι ένα υλικό που δεν αλλοιώνει καθόλου τις οργανοληπτικές ιδιότητες του κρασιού, δηλαδή το άρωμα και η γεύση που αποκτά μετά τη ζύμωση θα παραμείνει ανέπαφο. Είναι τόσο μονωτικό που με ορισμένα κρασιά είναι απαραίτητος ο έλεγχος της οξυγόνωσης με πιο τεχνικό τρόπο, για την αποφυγή μειωμένων αρωμάτων και άλλων προβλημάτων.

Μεταξύ των βασικών ιδιοτήτων του, ξεχωρίζει ως υλικό που καθαρίζεται εύκολα, ανθεκτικό στην υγρασία, τις αλλαγές θερμοκρασίας και τις διαρροές φωτός. Λόγω όλων των πλεονεκτημάτων του, είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα υλικά.

Σκυρόδεμα

Το σκυρόδεμα ή opus caementicium όπως το αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι, είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά υλικά στην ιστορία του κρασιού. Το κύριο πλεονέκτημά του έγκειται στη μονωτική του ικανότητα, ανώτερη από αυτή του ανοξείδωτου χάλυβα, που βοηθά στη διατήρηση του κρασιού στην τέλεια θερμοκρασία παλαίωσης.

Καθώς είναι ένα μικροπορώδες υλικό, δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του κρασιού πέρα ​​από μια ελαφριά νότα ορυκτότυτας. Επιπλέον, σε αντίθεση με το ξύλο, δεν περιέχει τανίνες, επομένως είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργήσουμε μια λιγότερο «τραχιά» ανάπτυξη του κρασιού μας. Είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκουμε τσιμεντένια δοχεία σε σχήμα αυγού, το οποίο δημιουργεί μια πιο ρευστή κίνηση του υγρού καθώς δεν έχει γωνίες.

Πηλός / Κεραμικά δοχεία

Ο πηλός είναι το υλικό που μοιάζει περισσότερο με το ξύλο λόγω του πορώδους του, της φυσικής του προέλευσης αλλά και λόγω της ευρείας χρήσης του σε όλη την ιστορία. Όπως και με το ξύλο, η επιρροή του στο αποτέλεσμα του κρασιού είναι σημαντική, αν και σε αυτή την περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο φυσικό κρασί που είναι πιστό στην προέλευσή του.

Λειτουργεί πολύ καλά με κρασιά που ο συνδυασμός τους με το ξύλο δεν τους επιτρέπει να εκμεταλλευτούν όλες τις ιδιότητές τους. Ο πηλός επιτρέπει τη βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών ανάλογα με τον τύπο της άμμου με την οποία έχει κατασκευαστεί το δοχείο. Επιπλέον, επιτρέπει την οξυγόνωση χωρίς την ανάγκη καταφυγής σε κάποιο εξωτερικό τεχνολογικό συστατικό αφού συμβαίνει συνεχώς και φυσικά. Για τον ίδιο λόγο τα δοχεία αυτά πρέπει να τα διατηρούμε σε δροσερά μέρη χωρίς απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Άλλα

Αυτά είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα εναλλακτικά δοχεία για το ξύλο σήμερα. Ωστόσο, η ποικιλία είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω της εργασίας έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας που κάνουν καθημερινά οι ειδικοί στον τομέα.

Το κρασί είναι ένα από τα πιο ευέλικτα ποτά που υπάρχουν λόγω των άπειρων δυνατοτήτων του να επανα-εφεύρει τον εαυτό του.

Φωτογραφία από το οινοποιείο Weingut Markus Altenburger

You may also like