Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οινοτουρισμού.

by Oenognosia

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οινοτουρισμού δεν περιλαμβάνει μόνο τις καινοτόμες τεχνολογίες αλλά αφορά επίσης νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες προσεγγίσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ στο οινοποιείο.

Σε αυτές τις στιγμές όπου βρισκόμαστε σε μια ασταθή κατάσταση στην αγορά ως συνέπεια της παγκόσμιας κατάστασης της υγείας, οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν κανάλια ψηφιακής επικοινωνίας ως μέσο επικοινωνίας και διαδικτυακών πωλήσεων.

Σε μια έκθεση που εκπονήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία DNA στην οποία αναλύει τον αντίκτυπο του Covid-19 επισημαίνεται ότι οι δραστηριότητες και οι εμπειρίες που θα ανακτήσουν ταχύτερα είναι αυτές του αγροτικού τουρισμού και της φύσης, όταν παρέχουν υπηρεσίες σε ανοιχτό χώρο και έχουν εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον. Τώρα ο τουρισμός ζητά ασφάλεια, επαφή με τη φύση και όχι υπερπληθυσμό.

Μερικές συστάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του οινοτουρισμού.

Το πρώτο και κυρίως δεν είναι να μειώσουμε το μάρκετινγκ και την επικοινωνία αλλά να επικεντρωθούμε στη βιωσιμότητα ειδικά σε εταιρείες που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, όπου ο οινοτουρισμός δεν είναι ακόμη πραγματικότητα.

Τώρα είναι μια  καλή στιγμή να προωθήσουμε τον οινικό τουρισμό στα οινοποιεία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οινοτουρισμού πρεπει να αρχίσει με κάποιές βασικές ερωτήσεις για το κάθε οινοποιείο.  Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να έχουν καταφατική απάντηση και είναι:

Υπάρχει τρόπος κρατήσεων για την οινοτουριστική εμπειρία; Υπάρχει καποιος τρόπος διατήρησης των πελατών του οινοτουρισμού; Υπαρχει ενημερωτικό δελτίο η τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες; Υπάρχει ηλεκτρονικό κατάστημα ου επιτρέπει στους πελάτες-καταναλωτές να αγοράζουν απευθείας;

Επί του παρόντος, στα οινοποιεία είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως ένας νέος τομέας επιχειρήσεων, ο οποίος μαζί με την δημιουργία κάποιου σχήματος(membership) που επιτρέπει την αφοσίωση των τουριστών κρασιού σαν νέο τρόπο μάρκετινγκ.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να ψηφιοποιήσουν οινοποιείο τους;

  1. Να αναγνωρίσουν την αξία του τουρισμού στον οίνο εντός του οινοποιείου ως επιχειρηματική γραμμή, συμπληρωματική της εκμετάλλευσης κρασιού.
  2. Να μάθουν τον αντίκτυπο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στο οινοποιείο.
  3. Διαδικτυακή επιχειρηματική μοντελοποίηση στον τουρισμό του κρασιού και έλεγχος ψηφιακών εργαλείων μάρκετινγκ: website, κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό εμπόριο, απευθείας πωλήσεις.
  4. Να αναγνωρίσουν  τη σημασία του Brand στο Διαδίκτυο και τη συνύπαρξη μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και του website.
  5. Γνώση των ευρωπαϊκών προτύπων για να προσφέρουν ποιοτικό ηλεκτρονικό εμπόριο.
  6. Δημιουργία αφοσίωσης των πελατών μέσω neswsletters, email και eWOM (από στόμα σε στόμα ηλεκτρονικά) για να επιτρέψουν στους τουρίστες του κρασιού να γίνουν πελάτες, πρεσβευτές του Brand και να τους συστήσουν σε άλλους τουρίστες.

Μια άλλη βασική ικανότητα είναι η γνώση της ανάλυσης των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το brand.

Αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που απαιτούνται εάν θέλουν τα οινοποιεία να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του οινοτουρισμού.

Σαν Oenognosia είμαστε στη διάθεση των Οινοποιείων που χρειάζονται βοήθεια στην υλοποίηση μέρους του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Εποικοινωνήστε μαζί μας το info@oenognosia.com

You may also like