Ο OIV και η ΕΕ δημιούργησαν μια νομική ομπρέλα για το κρασί χωρίς αλκοόλ

by Oenognosia

Στην Ευρώπη, μερικώς ή εξ ολοκλήρου μη αλκοολοποιημένο κρασί παρασκευάζεται, πωλείται και πίνεται εδώ και χρόνια. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε κοινή επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη ρύθμιση και την εποπτεία αυτού του τομέα της αγοράς κρασιού. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, ως μέρος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, δημιουργήθηκε μια νομική ομπρέλα για το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα της στην καινοτομία. Μία από τις καινοτομίες για τον αμπελοοινικό τομέα συνίσταται στην επισημοποίηση της απο-αλκοολοποίησης και της μερικής απο-αλκοολοποίησης του κρασιού. Κατά τον καθορισμό αυτού του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, η ΕΕ βασίστηκε στο έργο και τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσαν αλλαγές στους κανονισμούς της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ. Ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2117 τροποποιεί το 1308/2013 για την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, τον 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζονται στα γεωργικά και τα τρόφιμα, τον 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, επισήμανση και προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα και 228/2013 για τη θέσπιση ειδικών μέτρων στον τομέα της γεωργίας υπέρ των εξόχως απόκεντρων περιφερειών της Ένωσης.

Ο νέος κανονισμός επισημοποιεί την απο-αλκοολοποίηση του κρασιού μέσω της ακόλουθης διαδικασίας:

Κάθε μία από τις διαδικασίες αφαίρεσης αλκοόλης που αναφέρονται παρακάτω, που χρησιμοποιούνται χωριστά ή μαζί με άλλες διαδικασίες αφαίρεσης αλκοόλης, επιτρέπεται να μειώνει μερικώς ή σχεδόν πλήρως την περιεκτικότητα σε αιθανόλη στα αμπελοοινικά προϊόντα που αναφέρονται στο παράρτημα VII , μέρος II, σημείο 1) και σημεία 4). al 9):

1) μερική εξάτμιση υπό κενό. 2) τεχνικές μεμβράνης. 3) απόσταξη.

Οι διεργασίες αφαίρεσης αλκοόλης που χρησιμοποιούνται δεν προκαλούν οργανοληπτικά ελαττώματα στο προϊόν αμπέλου. Η αποβολή της αιθανόλης στα αμπελοοινικά προϊόντα δεν λαμβάνει χώρα μαζί με την αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα του γλεύκους σταφυλιών.

Αυτό το νέο κανονιστικό πλαίσιο βασίζεται κυρίως σε ψηφίσματα του OIV: OIV-ECO 523-2016OIV-ECO 433-2012  και  OIV-ECO 432-2012

Στο εξής, εντός της ΕΕ, η ονομασία της κατηγορίας του προϊόντος (υποχρεωτική ένδειξη) μπορεί να συμπληρώνεται με τους όρους “απο-αλκοολισμένο” ή “μερικώς αλκοολισμένο” για τα ακόλουθα προϊόντα: “κρασί” και “αφρώδης οίνος».

Η πλήρης αλκοολοποίηση περιορίζεται σε προϊόντα χωρίς γεωγραφική ένδειξη ή ονομασία προέλευσης. Επιτρέπεται η μερική αφαίρεση αλκοόλης για όλους τους οίνους, (οίνους και αφρώδεις οίνους).

Το όριο περιεκτικότητας σε αλκοόλ μεταξύ «χωρίς αλκοόλ» και «μερικώς αλκοολοποιημένο» είναι αυτό που καθορίστηκε από τον OIV το 2012: 0,5%.

Ακολουθώντας τις συστάσεις του OIV ( OIV-OENO 394A-2012 ) , οι επιτρεπόμενες εργασίες αφαίρεσης αλκοόλης προκειμένου να μειωθεί μέρος ή σχεδόν το σύνολο της περιεκτικότητας σε αιθανόλη σε αυτά τα προϊόντα είναι τεχνικές μερικής εξάτμισης υπό κενό ή/και μεμβράνης ή/και απόσταξης.

Ο κλάδος του κρασιού είναι αφοσιωμένος στην καινοτομία και είναι ευαίσθητος στην εξέλιξη των ανησυχιών των καταναλωτών, σεβόμενος την ακεραιότητα και τις παραδόσεις του προϊόντος.

Τα κράτη μέλη του OIV επεξεργάζονται επί του παρόντος κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που θα ισχύουν για αυτά τα νέα προϊόντα.

Πηγή: OIV

You may also like