Πράσινη συγκομιδή – Πράσινος Τρύγος

by Oenognosia

Τα σταφύλια σε ένα αμπέλι μετρούνται με έναν όρο που ονομάζεται Yields. Τα αμπέλια με χαμηλότερο Yield παράγουν σταφύλια υψηλότερης ποιότητας.

Κάθε αμπέλι έχει μια ορισμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να παράσχει στους καρπούς που φέρει. Όταν ένα αμπέλι γίνεται πολύ αποτελεσματικό και παράγει μια αφθονία τσαμπιών, η ποσότητα θρεπτικών ουσιών θα διανεμηθεί σε αυτά. Ως εκ τούτου, ένα αμπέλι με πολλά τσαμπιά σε αυτό, θα αναγκαστεί να διανείμει τα θρεπτικά συστατικά του σε μια μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων, αφήνοντας στην καλύτερη περίπτωση την ποιότητα κάθε ατομικού σταφυλιού μέτρια. Όταν υπάρχουν λιγότερα τσαμπιά σε ένα αμπέλι, η ίδια ποσότητα θρεπτικών ουσιών θα διασκορπιστεί σε λιγότερα τσαμπιά και τα σταφύλια θα έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα.

Πώς λοιπόν ελέγχεται ο αριθμός των σταφυλιών που παράγει ένα αμπέλι;

Για τους οινοπαραγωγούς που προτιμούν την ποιότητα πέρα από την ποσότητα, θα εφαρμοστεί μια “πράσινη συγκομιδή”. Η πράσινη συγκομιδή (green harvest), γνωστή στα γαλλικά ως vendange verte, περιλαμβάνει την αποκοπή και το πέταμα κάτω στο χώμα των ανώριμων ή μέτριων τσαμπιών πριν από την πραγματική συγκομιδή. Βασικά, πρόκειται για συγκομιδή πριν από τη συγκομιδή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πράσινη συγκομιδή, τα υπόλοιπα σταφύλια όχι μόνο θα αρχίσουν να ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά και θα αρχίσουν αμέσως να αναπτύσσονται ποιοτικά λόγω της άμεσης παρουσίας επιπλέον θρεπτικών συστατικών.

Αυτή η μορφή αραίωσης καλλιέργειας γίνεται την περίοδο όταν τα σταφύλια μετατρέπονται από μικροσκοπικά σκληρά πράσινα μούρα σε μαλακότερα φρούτα.

You may also like