Συνδυασμός κρασιού και τυριού

by Oenognosia

Ο συνδυασμός κρασιού και τυριού μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς συνδυασμούς αρκεί να έχουμε ορισμένες βασικές έννοιες αυτών των γαστρονομικών λιχουδιών. Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, γιατί το τυρί από μόνο του είναι ένας κόσμος αντίστοιχος με αυτόν του κρασιού αλλά θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να εξηγήσω κάποια πράγματα.

Όταν ανοίγουμε ένα κρασί το τυρί φαίνεται πάντα να είναι μια καλή επιλογή, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Παλαιότερα οι οινοποιοί όταν ήθελαν να «ξεγελάσουν» τους υποψήφιους αγοραστές τους έδιναν τυρί για να συνοδεύσουν τα κρασιά τους για να κρύψουν τα πιθανά ελαττώματα τους, αφού ένα τυρί με έντονη γεύση κρύβει το κρασί που δοκιμάζουμε.. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και τα όποια τυριά μας δίνονται ως συνοδευτικό σε μια γευσιγνωσία, είναι μελετημένα για να ταιριάζουν με αυτά που πίνουμε.

Περιληπτικά, για να απολαύσουμε πλήρως τον συνδυασμό κρασιού και τυριού πρέπει να λάβουμε υπόψη τους ακόλουθους 3 παράγοντες.

1. Η γεύση του τυριού πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με αυτή του κρασιού, δηλαδή ένα μαλακό τυρί σαν το brie μπορεί να συνοδεύεται από ένα ελαφρύ κρασί χωρίς πολύ σώμα, ενώ αν αυτό που θα φάμε είναι ένα δυνατό τυρί, όπως ένα παλαιωμένο gouda πρέπει να το συνοδεύσουμε με κρασί με πολύ σώμα και γεύση.

2. Πρέπει να παρατηρούμε το είδος του γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, μείγμα…)

3. Το είδος της παραγωγής και αν έχει ωριμάσει (φρέσκο, ημί-σκληρό, ωριμασμένο,…).

Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την ένταση της γεύσης για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το ιδανικό κρασί που θα το συνοδεύσει.

Το τυρί είναι συνήθως ένας καλός συνδυασμός με κρασί που παρασκευάζεται στον ίδιο τόπο ή περιοχή (χωρίς να ξεχνάμε την ισορροπία των γεύσεων και τα χαρακτηριστικά των παραγόντων που ανάφερα ποιο πάνω.).

Τα μαλακά τυριά συνδυάζονται τέλεια με ημι-αφρώδη και αφρώδη κρασιά, καθώς το ανθρακικό ή οι φυσαλίδες ενισχύουν τις καλές αισθήσεις στο στόμα και η οξύτητα τους βοηθά στην απομάκρυνση του περιττού λίπους από αυτά τα τυριά.

Πιο κάτω γράφω μερικούς συνδυασμούς Κυπριακών ποικιλιών κρασιού με τυριά.

– Παρμεζάνα με νεαρά κόκκινα ή μαλακά λευκά και ροζέ κρασιά. (Γιαννουδι, Ξυνιστερι, Μωροκανελα)

– Φρέσκο ή Κατσικίσιο ​​τυρί με ελαφριά και ξηρά λευκά και ροζέ κρασιά.(Ξυνιστερι, Μωροκανελα, Σπούρτικο)

– Ημίξηρα τυριά με ξηρό κρασί με λίγη παλαίωση (παλαιωμενο Ξυνιστερι Μαραθευτικο)

– Ώριμα η παλαιωμένα τυριά με γεμάτα κόκκινα που έχουν υποστεί ζύμωση σε βαρέλι. (Μαραθευτικο)

– Μπλε τυριά με γλυκά κρασιά (Κουμανταρια)

Μην φοβάστε να πειραματιστείτε. Τελικά, με τις δοκιμές μαθαίνουμε να επιλέγουμε κρασιά και τυριά και να δημιουργούμε τους καλύτερους συνδυασμούς για εμάς.

You may also like