Τεχνικές NLP για σομελιέ

by Oenognosia

Με το NLP είχα ασχοληθεί λίγο πριν από καμιά 20αρια χρόνια μη-επαγγελματικά. Απλά είχα κάνει το practitioner certification για την περιέργεια μου και διάβαζα και πολύ για το θέμα.

Στα Ελληνικά το NLP ονομάζεται Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (Neuro-Linguistic Programming). Καμιά σχέση με το Natural Language Programming.

Νεύρο: Αναφέρεται στο μυαλό ή τον εγκέφαλο, σχετικά με το πώς οι καταστάσεις του νου (και του σώματος) επηρεάζουν την επικοινωνία και τη συμπεριφορά.

Γλωσσικός: Σημαίνει ότι οι καταστάσεις του μυαλού και του σώματός μας αποκαλύπτονται στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Το σώμα και το μυαλό αντιδρούν με κάποια σημάδια στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία πριν προλάβουμε να σκεφτούμε πως θα αντιδράσουμε.

Προγραμματισμός: Αυτό αναφέρεται στην ικανότητα να αλλάξουμε το μυαλό και τις καταστάσεις του σώματός μας. Ζούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, ο οποίος αποτελείται από συνήθεις σκέψεις, συναισθήματα, αντιδράσεις, πεποιθήσεις και παραδόσεις.

Χωρίς να επεκταθώ στον ορισμό επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, χθες το βράδυ ενώ απολάμβανα ένα ποτήρι Tignanello, έπεσε το μάτι μου σε ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου σχετικό με το NLP και σκεφτόμουν πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στο επάγγελμα του Σομελιέ. Μέχρι να πιώ και το δεύτερο ποτήρι, είχα ήδη στο μυαλό μου κάποιες σκέψεις βάση κάποιον τεχνικών που γνωρίζω.

Πιο κάτω γράφω κάποιες σκέψεις και τεχνικές για το πως μπορεί να βοηθήσει το NLP τον επαγγελματία σομελιέ, ή τον πωλητή κρασιού.

Μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η Ενσωματωμένες εντολές.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος σερβιτόρος όταν παραγγέλνετε ένα πιάτο στο εστιατόριο θα σας ρωτήσει «Με ποιό κρασί θα θέλατε να το συνδυάσετε;» Η αν πάει μετά ο σομελιέ, θα ρωτήσει «Με ποιο κρασί θα θέλατε να συνδυάσετε το φαγητό σας;» Με αυτή τη φράση, τα μάτια των περισσότερων ανθρώπων κοιτάζουν τον κατάλογο κρασιών. Ακόμα κι αν αποφασίσετε να μην πιείτε κρασί, τουλάχιστον θα σας κάνει να το σκεφτείτε.

Όταν ρωτήσει «θέλετε να πιείτε κάτι;» ή «Θέλετε να πιείτε κρασί;» , κανένα από τα ερωτήματα αυτά δεν περιέχει πειστική γλώσσα.

Αν και ο πρώτος τρόπος είναι ευγενικός, είναι σαν προσταγή και αν δεν αισθάνεστε πολύ δυνατοί, είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Με τον δεύτερο τρόπο, είναι μια ερώτηση και σας ζητείται αμέσως να επιλέξετε. Εδώ είναι πολύ εύκολο να πείτε ένα Όχι.

Μια άλλη τεχνική είναι ο Περιορισμός των επιλογών.

Εδώ ο σομελιέ θα ρωτήσει «Κόκκινο η λευκό κρασί με το φαγητό σας;» ή «Τι κρασί θα θέλατε;»

Αυτές οι ερωτήσεις δίνουν την ψευδαίσθηση της επιλογής, αλλά πραγματικά περιορίζουν την απάντησή σας μόνο στο είδος του κρασιού που θέλετε να παραγγείλετε.

Όπως και στην προηγούμενη τεχνική στις ερωτήσεις «Θέλετε κάτι να πιείτε;» ή «Θέλετε λίγο κρασί;» είναι πολύ εύκολο να απαντήσετε με ένα Όχι.

Δεν είστε αναγκασμένοι να συμφωνήσετε επειδή ο σομελίέ κάνει την ερώτησή του πειστικά, αλλά αυτός γνωρίζει ότι είναι πιο δύσκολο για εσάς. αντισταθείτε στην «πρόταση» που σας κάνει. Αυτές οι σκέψεις και τεχνικές δεν είναι εγχυμένες ότι πάντα πετυχαίνουν, αλλά σίγουρα με την πρακτική και την αυτοπεποίθηση του σομελιέ θα λειτουργούν καλύτερα.

Υπάρχουν και άλλες πολλές τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν επαγγελματία κρασιού αλλά λόγω χώρου και χρόνου θα τις αφήσω για ένα άλλο άρθρο.

You may also like