Το κρασί επηρεάζεται από το χρώμα του μπουκαλιού;

by Oenognosia

Όπως θα υποψιαστήκατε από τον τίτλο, το χρώμα του γυάλινου μπουκαλιού ναι είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του κρασιού που θα μπει μέσα.

Πριν από την εμφιάλωση, είναι πολύ σημαντικό οι οινοπαραγωγοί να επιλέξουν το πιο κατάλληλο μπουκάλι για κάθε κρασί τους. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπουκάλι είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να εκτιμήσουμε ένα κρασί, αφού είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν αποφασίζουμε τι θα αγοράσουμε.

Τα επίπεδα προστασίας του κρασιού διαφέρουν ανάλογα με το χρώμα του μπουκαλιού και εξηγώ πιο κάτω.

Τα διαφανή γυάλινα μπουκάλια έχουν περίπου 10% επίπεδο προστασίας που είναι πολύ χαμηλό, Προστατεύουν από το υπεριώδες φως, αλλά όχι από όλες τις ακτινοβολίες. Χρησιμοποιούνται σε νεαρά λευκά ή ροζέ κρασιά γρήγορης κατανάλωσης, έτσι ώστε το φως να μην τα επηρεάσει. Το διάφανο του γυαλιού, δείχνει το χρώμα του κρασιού έτσι να ξεχωρίζει και να είναι ελκυστικό στον καταναλωτή.

Στα πράσινα μπουκάλια δεν περνούν υπεριώδεις, ιώδεις και μπλε ακτινοβολίες. Αυτά τα μπουκάλια παρέχουν υψηλή προστασία, περίπου 60%. Τα ελαφρύτερα πράσινα συνήθως για νεαρά κόκκινα κρασίά ενώ τα πιο σκούρα και για κρασιά παλαίωσης.

Τα μπουκάλια με χρώμα Κεχριμπάρι ή τοπάζι προστατεύουν από το φως κατά 90% και χρησιμοποιούνται για λευκά  και κόκκινα κρασιά παλαίωσης. Αυτό έχει πολλή λογική, αφού τα κρασιά που έχουν περάσει χρόνο στο ξύλινο βαρέλι αποκτώντας αρώματα, γίνονται πιο σύνθετα, και θα πρέπει να προστατεύονται περισσότερο από το φως για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα μπουκάλια που είναι μαύρα χρησιμοποιούνται για ειδικά κόκκινα κρασιά ή για κρασιά που εκτός από την προστασία του κρασιού, θέλουν να δώσουν και μια πινελιά, κομψότητας και ποιότητας.

You may also like