Τι πίνουμε σήμερα;

by Oenognosia

Αν και το κρασί ήταν ένας κλάδος που χτυπήθηκε πολύ με την πανδημία, οι διαδικτυακές πωλήσεις αλκοολούχων ποτών έχουν εκτοξευθεί, παγκοσμίως. Τι κρασιά όμως πίνουμε σήμερα;

Η τάση μας λέει ότι πάμε για λευκά και ροζέ. Οι καταναλωτές σήμερα αναζητούν λευκά κρασιά πιο αρωματικά, φρέσκα και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μια συμπεριφορά που, σύμφωνα με την Wine Intelligence, έχει ωφελήσει τις παραγωγικές περιοχές που είναι ειδικές στην παραγωγή κρασιών αυτού του προφίλ, όπως η Γερμανία (Riesling, Gewurztraminer), η Νότια Αφρική (Chenin Blanc), η Πορτογαλία (Vinho Verde) και η Ελλάδα (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, και άλλες αυτόχθονες ποικιλίες).

Για το ροζέ ξέρουμε ότι είναι ο καλύτερος σύντροφος του καλοκαιριού, η βασιλεία του δεν γνωρίζει εποχές. Ο Chris Mercer έγραψε στο Decanter «Περιμένετε μέχρι να δείτε περισσότερα ροζέ πολύ υψηλής ποιότητας» μέσα από αυτήν την τάση. Μια δήλωση που στρέφει το κεφάλι μας, σχεδόν αντανακλαστικά, στα ροζέ της Προβηγκίας, αλλά υπάρχουν και άλλα δείγματα, όπως και στην Ελλάδα και την Κύπρο που τα τελευταία χρόνια παράγουμε εξαιρετικά ροζέ. Στον πρόσφατο διαγωνισμό οίνου στο Βερολίνο, όπου συμμετέχω σαν κριτής, σε 2 flights, είχα μπροστά μου ροζέ της Γαλλίας και Ελλάδας. Τα Ελληνικά Ροζέ πήραν καλύτερες βαθμολογίες από τα Γαλλικά, από όλους τους κριτές που ήταν στο γκρουπ μου.

You may also like