Το Κυπριακό κρασί χρειάζεται πρωτοτυπία και ταυτότητα.

by Oenognosia

Αυτό που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια με το κρασί, με την είσοδο της νέας γενιάς στον τομέα με την τεχνογνωσία, τις ιδέες τους για την παραγωγή και την ανάπτυξή του που έχει γίνει σε κάποιο βαθμό στην Κυπριακή αγορά, πρέπει να βρούμε τρόπους το κρασί να προχωρήσει δυναμικά και να πάει και πιο πέρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε χωρίς να προσπαθήσουμε να κρύψουμε την καταγωγή μας. Και ο μόνος τρόπος είναι οι αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών. Η ταυτότητα μας. Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουμε ένα Syrah, αντίστοιχο της Γαλλίας ή της Αυστραλίας. Δεν θα βγάλουμε ένα μεγάλο κρασί με πειραματισμούς στις διεθνείς ποικιλίες. Και αν βγάλουμε θα είναι ενα απο τα χιλιάδες ανταγωνιστικά που υπάρχουν. Θέλουμε κάτι διαφορετικό. Αντίστοιχα κρασιά από το εξωτερικό έρχονται και πολλές φορές είναι και πιο οικονομικά. Και πολλοί καταναλωτές τα προτιμούν επειδή είναι «ξένα». Είναι γνωστή η προκατάληψη που έχουμε πως ότι είναι «ξένο» είναι και πιο καλό. Δεν θα αναλύσω την σχέση ποιότητας και τιμής αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για μια άλλη στιγμή.


Στην πραγματικότητα, χρειάζονται να αλλάξουν πολλά πράγματα εδώ στην Κύπρο για να αλλάξουν ορισμένες από τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά για το Κυπριακό κρασί.


Πρέπει να απαιτήσουμε πολλή παρατήρηση, τεκμηρίωση και, φυσικά, πειραματισμό με τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών και ποια θα είναι τα κρασιά για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται με τις μικροοινοποιήσεις που άρχισαν να κάνουν σχεδον όλοι οι οινοπαραγωγοί.


Οι διάφορες έρευνες δείχνουν πως τα κρασιά θα συνεχίσουν να εξελίσσονται προς ένα ελαφρύτερο και πιο φρέσκο προφίλ, αλλά αυτό που θα ανταμείβεται πάντα είναι η αυθεντικότητα. Και αυτό ζητάμε από τους οινοπαραγωγούς. Να πίνει κάποιος ένα κρασί και να ξεχωρίζει η ταυτότητα του. Δύο ποικιλίες που ξεκίνησαν και που μπορούν να το καταφέρουν αυτό είναι το Ξυνιστέρι και το Γιαννούδι. Τα αποτελέσματα που υπάρχουν στην αγορά δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως μπορούμε και καλύτερα.


Φυσικά, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των βιολογικών κρασιών, μιας και το αποτύπωμα άνθρακα γίνεται όλο και πιο σημαντικό για όλους μας.


Χρειάζεται όραμα, πλάνο, ομαδική δουλειά και καλό μάρκετινγκ για να επιτύχουμε.

You may also like