Τυφλή γευσιγνωσία και ταπεινοφροσύνη

by Oenognosia

Η τυφλή γευσιγνωσία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε, εντελώς χωρίς προκαταλήψεις, ένα κρασί και να το ορίσουμε σύμφωνα με τις γνώσεις μας και τον ουρανίσκο μας.

Με τον ίδιο τρόπο που συνδυάζονται τα διάφορα κομμάτια ενός παζλ επιτυγχάνεται μια τελική εικόνα, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας και ενώνοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουμε σε ένα κρασί, είμαστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσουμε, μια τελική εικόνα. Οι τυφλές γευσιγνωσίες είναι αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις αισθήσεις μας, να ενεργοποιήσουμε την οσφρητική μνήμη μας και να ακονίσουμε την ικανότητά μας να «προσπαθούμε χωρίς προκαταλήψεις».

Στην περίπτωση των ερασιτεχνών, θεωρείται ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στο οποίο μαθαίνουμε όχι μόνο για τα κρασιά, αλλά και για τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις. Επειδή όταν μέσα από μια τυφλή γευσιγνωσία τα κρασιά δοκιμάζονται χωρίς καμία προηγούμενη πληροφορία σχετικά με πτυχές όπως η τιμή τους, η προέλευσή τους ή η σύνθεσή τους, είναι αδύνατο να ενεργοποιηθεί ολόκληρο το σύστημα συνειδητών ή ασυνείδητων προκαταλήψεων που περιορίζουν την απόλαυση ενός κρασιού.

Από την άλλη, στην περίπτωση των ειδικών ή γευσιγνωστών, αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια αρένα στην οποία εκτίθενται όλες οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να είναι για πολλούς μια καλή θεραπεία της ταπεινοφροσύνης και μια αποτελεσματική επαφή με το περίφημο απόσπασμα του Σωκράτη που είναι «ξέρω μόνο ότι δεν ξέρω τίποτα».

Και στις δύο περιπτώσεις είναι μια συναρπαστική περιπέτεια μέσα από τη σφαίρα των αισθήσεων που μας ταξιδεύουν με την περιέργεια και τον ενθουσιασμό που παράγεται από την πραγματική γοητεία για να ανακαλύψουμε την ουσία του κάθε κρασιού.

You may also like