Τυφλή δοκιμή κρασιού

by Oenognosia

Μια τυφλή δοκιμή είναι μια πραγματική πρόκληση για κάθε σομελιέ ή λάτρη του κρασιού. Είναι και μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά, για το πως καταλαβαίνω ένα κρασί. Πιο κάτω σας δίνω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε.

1. Η πρώτη εντύπωση είναι τα πάντα

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει το κρασί όταν το μυρίσετε είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Εάν αφού μυρίσετε το ποτήρι είστε ξεκάθαροι για την περιοχή, τον παραγωγό ή την ποικιλία, δώστε προσοχή σε αυτή τη διαίσθηση. Είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σας, επομένως, εάν από την πρώτη στιγμή είστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό, μείνετε εκεί κοντά.

2. Ομαδοποιήστε τα στυλ κρασιού ανά ζώνες

Μια στρατηγική για να αρχίσετε να περιορίζετε τις επιλογές είναι να συσχετίσετε ποιες περιοχές σας προσφέρουν συνήθως κρασιά του στυλ που δοκιμάζετε. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνήθως ομοιότητες μεταξύ Καλιφόρνιας και Μπορντό. Με αυτό το τρόπο ελαττώνετε τις επιλογές που έχετε.

3. Ανάλυση και αφαιρετικότητα

Αναλύετε το κρασί, ερευνώντας την υφή, το είδος της ωριμότητας, το στυλ οινοποίησης, με στόχο να αφαιρέσετε αυτά που ξέρετε πως δεν ισχύουν και έτσι να μπορέσετε να στοχεύσετε σε μια ποικιλία ή συγκεκριμένη περιοχή.

4. Δοκιμάζοντας, εκπαιδεύεστε.

Δοκιμάζοντας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εκπαιδεύετε τον ουρανίσκο σας. Επίσης, όσο περισσότερα κρασιά έχετε στη νοητική και αισθητηριακή σας μνήμη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σας να μαντεύετε τι υπάρχει σε κάθε ποτήρι.

Σε επόμενο μου άρθρο θα γράψω πιο αναλυτικά πως γίνετε μια τυφλή γευσιγνωσία, μαζί με οδηγίες πως μπορείτε να οργανώσετε μια με φίλους σας και να διασκεδάσετε μαθαίνοντας για το κρασί.

You may also like