Χιόνια και αμπελώνες

by Oenognosia

Όταν αρχίζουν τα χιόνια και υπάρχει κίνδυνος παγετώνα υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και ανησυχίες για τους αμπελώνες.

Τα αμπέλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 10 ° C και μπορούν να πεθάνουν από το πολύ κρύο αν η θερμοκρασία συνεχίζει να πέφτει κοντά στο μηδέν.

Ωστόσο, το χιόνι μπορεί να φέρει και πλεονεκτήματα στα αμπέλια. Πιστεύεται ότι εάν κάνει τον χειμώνα λίγο κρύο μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη βλάστηση την άνοιξη και να οδηγήσει σε μια καλύτερη χρονιά. Επίσης ένα μέρος αζώτου από τον κρύο αέρα μπαίνει στο έδαφος, τρέφοντας το φυτό. Πιστεύεται επίσης ότι το κρύο του καιρού μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ασθένειες.

Η οινοποίηση αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ιστορίας για τα τελευταία 7000 χρόνια και ασκείτε σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Τα πιο ιδανικά μέρη για τα καλύτερα κρασιά είναι αναμφίβολα σε περιοχές που έχουν μεσογειακό κλίμα όπως Νότιος Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Καλιφόρνια χωρίς να αποκλείονται και πιο δροσερά κλίματα που παράγουν μεγάλα κρασιά όπως για παράδειγμα η περιοχή Mosel γνωστή για τα μεγάλα Riesling και Pinot Noir.

Περιοχές με δροσερό κλίμα και κίνδυνο παγετώνων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο με φωτιές που ανάβουν ανάμεσα στα αμπέλια σε κουβάδες κηροζίνης (κεριά κηροζίνης) για να εμποδίσουν τη δημιουργία παγετού. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του παγετώνα είναι με τεράστιους ανεμιστήρες που εμποδίζουν τον παγωμένο αέρα να εισέλθει στα αμπέλια. Άλλος τρόπος που δεν είναι αρκετά γνωστός αλλά χρησιμοποιείτε κυρίως στην Κοιλάδα του Λίγηρα στην Γαλλία είναι τα Ελικόπτερα. Πετάνε πάνω από τους αμπελώνες με σκοπό την εκτόνωση του αέρα και να αποτρέψουν τον παγετό.

Στην Κύπρο με το μεσογειακό μας κλίμα, έχουμε κάποια πλεονεκτήματα και μπορούμε να παράξουμε μεγάλα κρασιά και να ανταγωνιστούμε μεγάλες χώρες. Αυτό που πρέπει να γίνει και το επαναλαμβάνουμε είναι έρευνες για τις δικές μας γηγενείς ποικιλίες και το δικό μας έδαφος και καιρικές συνθήκες.


Πηγές:
Wikipedia
Internet
Istockphotos
Decander magazine

You may also like