Κλίμα, καιρός και διαχείριση των Κυπριακών αμπελώνων

by Oenognosia

Το κλίμα και ο καιρός διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αμπελουργία. Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ο καιρός μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο καιρός είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το κλίμα είναι ο μέσος όρος του καιρού για μια χρονική περίοδο.

Παράγοντες που βοηθούν τον αμπελώνα να ευδοκιμήσει είναι το νερό που αυτό εξαρτάται ανάλογα με το κλίμα, τη θερμότητα, το έδαφος, αλλά και ο άνεμος, η υγρασία, το φως του ήλιου και η πίεση της ατμόσφαιρας.

Ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει την Κυπριακή αμπελουργία να κάνει μεγάλα βήματα είναι η μέτρηση του καιρού και του ανέμου σε πραγματικό χρόνο. Κάτι που γίνετε στις καλλιέργειες που παράγουν μεγάλα κρασιά. Η μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο είναι σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εργασίες στον αμπελώνα σε μια δεδομένη στιγμή.

Ο ψεκασμός με ορισμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα λειτουργεί καλύτερα πάνω από κάποια θερμοκρασία. Για παράδειγμα το θείο λειτουργεί καλύτερα με θερμοκρασίες άνω των 15 ° C , ενώ τα προϊόντα από χαλκό μπορούν να κάψουν τμήματα του αμπελώνα αν χρησιμοποιηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο άνεμος βοηθά τους αμπελοκαλλιεργητές να αποφασίσουν αν πρόκειται να ψεκάσουν σε προγραμματισμένη ώρα ή όχι, λόγω της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου. Το ίδιο ισχύει και για τα δεδομένα υγρασίας και τις βροχοπτώσεις για τον προσδιορισμό της ποσότητας νερού που χρειάζεται ο αμπελώνας.

Εδώ έρχεται να βοηθήσει η τεχνολογία. Η Precision Viticulture (PV) αλλιώς Αμπελουργία ακριβείας επιτρέπει στους αμπελουργούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες και στοχοθετημένες αποφάσεις διαχείρισης για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του αμπελώνα, μεγιστοποιώντας την απόδοση και την ποιότητα των σταφυλιών, την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό επιτυγχάνετε με drones, μικροκλιματικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ή άλλους αισθητήρες που αναπτύσσονται στον αμπελώνα.

Οι κυπριακοί αμπελώνες λόγω της ζώνης που βρίσκονται μπορούν να παράξουν μεγάλα κρασιά. Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην διαχείριση ακολουθώντας πρακτικές προσαρμοσμένες στο δικό μας κλίμα, στο δικό μας έδαφος και στις δικές μας γηγενείς ποικιλίες με αυτόχθονες ζύμες και οχι ζύμες του εμπορίου.

Πηγές:
Ιντερνετ
Wikipedia
ciencia-e-vinho
SmartVineyard

You may also like