Χρώματα στον αμπελώνα

by Oenognosia

Μπαίνοντας στο φθινόπωρο και σιγά σιγά τελειώνοντας ο τρύγος, είναι μια περίοδος κατά την οποία όλα βάφονται σε εκείνα τα ιδιαίτερα θεαματικά χρώματα.

Αν και το φθινόπωρο είναι ωραίο θέαμα γενικά στην εξοχή, στον αμπελώνα το τοπίο είναι ακόμα πιο μοναδικό. Ένα τοπίο στο οποίο, μέρα με τη μέρα, η φύση φαίνεται να αλλάζει τους τόνους των χρωμάτων που αποκτούν τα αμπέλια.

Τα αμπέλια αλλάζουν χρώμα λόγω της φυτικής τους διαδικασίας. Όπως και σε άλλα φυτά, ο πράσινος χρωματισμός των φύλλων της αμπέλου οφείλεται στη χλωροφύλλη. Μια χρωστική που δίνει στα διαφορετικά είδη φυτών τον χαρακτηριστικό τους χρωματισμό. Η παραγωγή χλωροφύλλης συνδέεται στενά με την ποσότητα του ηλιακού φωτός. Για το λόγο αυτό, με την άφιξη της άνοιξης και του καλοκαιριού το χρώμα του αμπελώνα είναι πράσινο. Για τον ίδιο λόγο, όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες, το χρώμα των φύλλων αλλάζει σταδιακά.

Εκτός από την ευθύνη για το χρώμα του φύλλου, η χλωροφύλλη έχει επίσης έναν άλλο ζωτικό ρόλο για το φυτό. Χάρη σε αυτή το αμπέλι μπορεί να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και το φως του ήλιου σε τροφή και επιτρέπει τόσο στο αμπέλι όσο και στα υπόλοιπα φυτά να αναπτυχθούν έντονα.

Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, η παραγωγή χλωροφύλλης αρχίζει να μειώνεται, κάτι που προκαλεί το πράσινο των φύλλων να εξαφανιστεί και να δείξει άλλα κρυμμένα χρώματα σε αυτά. Έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα.

Η διάταξη αυτών των αποχρώσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της αμπέλου. Το χρώμα των φύλλων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού.

Ένας άλλος λόγος για αυτούς τους πορτοκαλί και κίτρινους χρωματισμούς είναι τα σάκχαρα που έχουν παγιδευτεί στα φύλλα. Καθώς το φυτό ανιχνεύει την πτώση του ηλιακού φωτός και της θερμοκρασίας, οι φλέβες στα φύλλα αρχίζουν να συστέλλονται. Έτσι και χάρη στη ζέστη της ημέρας και το κρύο της νύχτας, τα σάκχαρα που υπήρχαν σε αυτά αρχίζουν να αντιδρούν μέχρι να προκύψει αυτό το κόκκινο χρώμα που είναι τόσο χαρακτηριστικό για τα φύλλα της αμπέλου το φθινόπωρο.

Κάντε μια βόλτα στα οινοποιεία και τους αμπελώνες της περιοχής σας αυτή την περίοδο και θαυμάστε τις υπέροχες ζωγραφιές που μας προσφέρει η φύση.

You may also like