Aναπαραγωγιμότητα, τέχνη και κρασί

by Oenognosia

Τη δεκαετία του ’30 με τις αλλαγές που είχε επιφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία στον κόσμο της τέχνης, ο Γερμανός φιλόσοφος Walter Benjamin έγραψε το περίφημο δοκίμιο του «Το έργο τέχνης στην εποχή της αναπαραγωγιμότητας του», έναν προβληματισμό για τη μεταμόρφωση της τέχνης και τον πιθανό νέο ρόλο της απέναντι σε μια μαζική κουλτούρα.

Όσον αφορά την τέχνη, ο Benjamin υποστηρίζει ότι στην εποχή της αναπαραγωγιμότητας, ότι οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να αντιγραφεί μέσω της τεχνολογίας, το έργο τέχνης χάνει την «αύρα» του. «Αύρα όπως αναφέρει ο ίδιος είναι «Μια πολύ ιδιαίτερη συνάφεια χώρου και χρόνου, μια μοναδική κατανόηση»

Είναι αναπόφευκτο να κάνουμε παραλληλισμούς μεταξύ αυτού του ορισμού και του κρασιού μιας και το κρασί είναι έργο τέχνης. Στην πιο πολιτιστική του ερμηνεία, το κρασί είναι ένα μοναδικό προϊόν, καρπός ενός χώρου, ενός χρόνου και μιας γνώσης, το οποίο υπάρχει σε περιορισμένο αριθμό αμίμητων φιαλών. Έτσι το κατανοητό κρασί έχει «αύρα». Τη μαγεία ενός μπουκαλιού που αξίζει να διατηρήσουμε, να τη μοιραστούμε και να απολαύσουμε ως μοναδικό γεγονός.

Η αναπαραγωγιμότητα τις μέρες μας χρησιμεύσει για τη δημιουργία μιας καταναλωτικής κοινωνίας βασισμένης στην ομογενοποίηση της γεύσης.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η άμπελο-οινική βιομηχανία γενικότερα, και ιδιαίτερα ο λεγόμενος «νέος κόσμος», έχουν χτίσει την ανάπτυξή τους σε τεχνικές αναπαραγωγιμότητας. Χημική γεωργία, εμπορικές ζύμες αδιάκριτη χρήση του θείου και άλλων ουσιών κα ιπαρεμβάσεων. Λέω περισσότερο για τον «νέο κόσμο» γιατί στον «παλαιό κόσμο» πιστεύουν περισσότερο στο terroir από ότι στις τεχνικές οινοποίησης. Η αναπαραγωγιμότητα συμβαίνει και στους δυό «κόσμους». Ευτυχώς αυτό αλλάζει σιγά σιγά με τους οινοπαραγωγούς να στρέφονται σε βιολογικά προϊόντα, βιολογικές καλλιέργειες και ήπιων παρεμβάσεων οινοποιήσεις.

Παρόλα αυτά πωλούνται πολλά κρασιά των οποίων το μόνο περιεχόμενο είναι το μάρκετινγκ. Η ομογενοποίηση των μεθόδων παραγωγής και της γεύσης έχει κάνει πολλά κρασιά, ακόμη και υψηλών προδιαγραφών πολύ παρόμοια μεταξύ τους που ακόμη και έμπειροι γευσιγνώστες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα χαρακτηριστικά τους.

Κάποιοι είναι επιχειρηματίες και παράγουν κρασιά αρεστά για τους πολλούς. Κάποιοι άλλοι είναι ποιητές και παράγουν τέχνη για τους λίγους.

You may also like