Το κρασί στην εποχή του συναισθήματος

by Oenognosia

Μέσα από την συνεχή έρευνα που κάνουμε σαν Oenognosia βλέπουμε ότι στην αγορά του κρασιού, οι κανόνες αλλάζουν. Δεν αρκεί πια ένα καλό κρασί ή μια σωστή τιμή. Ο βασικός παράγοντας πλέον που επηρεάζει τις πωλήσεις δεν είναι η ποιότητα ή το κόστος αλλά είναι το συναίσθημα. Οι καταναλωτές, και ιδιαίτερα οι νέοι, αγοράζουν με την καρδιά, όχι μόνο με το μυαλό. Και το κρασί έχει τη δύναμη να αγγίζει αυτή την ευαίσθητη χορδή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα(Emotional Dividend in the Age of Fragmented Money – 2024) το 89% των νέων δηλώνει ότι νιώθει πίεση σε διάφορους βαθμούς, ενώ περίπου το 15% βρίσκεται ήδη σε κατάσταση υπερφόρτωσης άγχους. Η συναισθηματική κατανάλωση έχει γίνει πλέον αδήριτη ανάγκη για τους νέους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για συναισθηματική ανακούφιση, αυτό-θεραπεία και κοινωνική αναγνώριση.

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική αβεβαιότητα έχει φέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Οι νέοι δεν αναζητούν πια το πιο ακριβό προϊόν ως ένδειξη ποιότητας, αλλά εκείνο που τους προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία. Σήμερα, το σημαντικότερο κριτήριο δεν είναι αν κάτι είναι “value for money”, αλλά αν τους κάνει να νιώσουν όμορφα τη στιγμή της αγοράς.

Ο καθηγητής του Harvard Business School Gerald Zaltman στο βιβλίο του, How Customers Think: Essential Insights to the Mind of Market, αναφέρει ότι το 95% της λήψης αποφάσεων αγοράς πλέον λαμβάνει χώρα στο υποσυνείδητο μυαλό. Και η μεγαλύτερη υποσυνείδητη παρόρμηση είναι το συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι αυτό που πραγματικά καθοδηγεί τις αγοραστικές συμπεριφορές και τη λήψη αποφάσεων.

Το φαινόμενο αυτό είναι μέρος της εποχής του “διασπασμένου χρήματος”, όπου οι καταναλωτές ξοδεύουν επιλεκτικά και μικρότερα ποσά, αναζητώντας μικρές, προσωπικές απολαύσεις. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πλέον απλά για να καλύψουν ανάγκες. Αγοράζουν για παρηγοριά, απόδραση, αυτό-έκφραση. Και το κρασί βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά αυτής της τάσης.

Το κρασί ήταν πάντα συνδεδεμένο με τη συναισθηματική απόλαυση. Αλλά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται ένας τρόπος χαλάρωσης, κοινωνικής σύνδεσης και προσωπικής έκφρασης.

Αν ένα brand  θέλει να επιβιώσει και να ξεχωρίσει, πρέπει να κατανοήσει πως η συναισθηματική αξία είναι ο νέος κανόνας της αγοράς.

Οι κλασικές στρατηγικές μάρκετινγκ δεν αρκούν πλέον. Για να πετύχει ένα brand κρασιού, πρέπει να ενσωματώσει συναισθηματικό storytelling και έξυπνες ψηφιακές στρατηγικές.

Μερικά παραδείγματα παραθέτω πιο κάτω

  1. UGC Marketing

Η δύναμη των social media βρίσκεται στο ότι οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο μόνοι τους. Οι νέοι δεν εμπιστεύονται τόσο τις διαφημίσεις όσο τις εμπειρίες άλλων καταναλωτών.

  • Σύντομα βίντεο και live

Οι σημερινοί καταναλωτές δεν αρκούνται σε απλές εικόνες προϊόντων. Θέλουν ιστορίες, αλληλεπίδραση, προσωπική σύνδεση.

  • Εξατομικευμένο marketing

Οι νέοι θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί στις επιλογές τους.

Συμπέρασμα

Η καταναλωτική ψυχολογία αλλάζει. Το κρασί δεν είναι πλέον απλώς ένα αλκοολούχο ποτό αλλά είναι ένας τρόπος να δημιουργούμε στιγμές, να εκφράζουμε συναισθήματα και να νιώθουμε πιο κοντά στους άλλους. Τα brands που θα καταφέρουν να ενσωματώσουν τη συναισθηματική εμπειρία στα κρασιά τους, θα είναι αυτά που θα επιβιώσουν.

You may also like