Ηώ 2017, Οινοποιείο Εκφράσεις

by Oenognosia

Γευσιγνωσία

Σήμερα δοκιμάζουμε το εξαιρετικό γλυκό κρασί Ηώ από το Οινοποιείο Εκφράσεις, Εσοδείας 2017

Το μοναδικό κρασί στην Κύπρο που παράγεται από σταφύλια που έχουν αναπτύξει Ευγενή σήψη. Παράγεται από Ξυνιστέρι. Οι αμπελώνες του κτήματος βρίσκονται στα 1550 μέτρα στο Όρος Μαδαρή, με μέση ηλικία φυτών τα 80 έτη.

Διαυγές κεχριμπαρί χρώμα με χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Πλούσια μύτη, έντονος και σύνθετος χαρακτήρας με αρώματα μελιού, αποξηραμένου βερίκοκου, πορτοκαλιού και νότες μπαχαρικών. Στο στόμα στρογγυλό, βελούδινο και λιπαρό με πολύ καλή ισορροπία οξύτητας και γλυκύτητας. Μακρία επίγευση με νότες ξηρών καρπών, αποξηραμένου βερίκοκου και χουρμάδων.

Το βρίσκουμε στις κάβες Wine and More by French Depot ή σε απευθείας επικοινωνία με το οινοποιείο.

Διαβάστε πιο κάτω τι είναι η Ευγενής σήψη.

“Noble Rot” η Ευγενής σήψη είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στα σταφύλια δημιουργώντας ένα ξεχωριστό, συμπυκνωμένο, με άρωμα μελιού κρασί με τραγανό και όξινο φινίρισμα.

Το Noble Rot, επίσημα γνωστό ως Botrytis Cinerea, είναι ένας καλός μύκητας, ο οποίος στις σωστές κλιματολογικές συνθήκες επιτίθεται σε πολύ ώριμα σταφύλια. Ως αποτέλεσμα αυτής της καλοπροαίρετης επίθεσης, τα σταφύλια αρχίζουν να σταφιδώνουν. Αυτός ο καλός μύκητας αλλάζει πραγματικά ολόκληρο το μεταβολισμό του σταφυλιού, και οι γεύσεις που προκύπτουν είναι μοναδικές.

Το “Gray Rot” ή το “Bunch Rot” είναι το κακό αντίγραφο του Noble Rot. Πρόκειται για καταστροφικές μυκητιακές ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική υγρασία όλη την ημέρα στον αμπελώνα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες καλλιεργειών.

Για να συμβεί η ευγενής σήψη, πρέπει να συμβεί μια ιδανική συγχώνευση του κλίματος και της ποικιλίας σταφυλιών. Πρώτες πρωινές ομίχλες από κοντινά σώματα νερού πρέπει να ακολουθούνται από ζεστά, ηλιόλουστα απογεύματα. Η υγρασία δημιουργείται από αυτές τις ομίχλες νωρίς το πρωί και ως αποτέλεσμα αυτής της υγρασίας, ο μύκητας Noble Rot επιτίθεται στα σταφύλια διεισδύοντας στα δέρματα. Τα σπόρια στον μύκητα βλασταίνουν με αποτέλεσμα την εξάτμιση του σταφυλιού. Τα ζεστά ηλιόλουστα απογεύματα στεγνώνουν τα σταφύλια για να αποτρέψουν το Gray Rot. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου όλη αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται καθημερινά.

Τα ιδανικά σταφύλια που επηρεάζονται από το Noble Rot είναι λεπτές ποικιλίες με πυκνά τσαμπιά σταφυλιών. Ο μύκητας μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στο λεπτό δέρμα. Τα πυκνά τσαμπιά έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εξάπλωση του Noble Rot. Η πιο ιδανική Κυπριακή ποικιλία είναι το Ξυνιστέρι.

You may also like