Ηφαιστειογενές έδαφος στην Κύπρο και κρασί

by Oenognosia

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι αμπελώνες μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση στον χαρακτήρα του κρασιού. Η πιο βασική διάκριση μεταξύ των εδαφών είναι η προέλευσή τους: ηφαιστειακή, ιζηματογενής ή μεταμορφική. Τα ιζηματογενή εδάφη, ιδιαίτερα ο ασβεστόλιθος και η κιμωλία, δίνουν μεγάλη προσοχή στον κόσμο του κρασιού. Από την άλλη τα ηφαιστειογενές εδάφη μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά και διακριτικά κρασιά.

Ένα από τα χαρακτηριστικά για να υπάρξει το ηφαιστειογενές έδαφος είναι οι ζώνες σύγκλισης, όπου συναντώνται δύο ή περισσότερες τεκτονικές πλάκες. Μια πλάκα ολισθαίνει κάτω από μια άλλη, με αυξανόμενη πίεση στο μάγμα προς τα κάτω. Το μάγμα αντισταθμίζει πιέζοντας προς τα πάνω, σχηματίζοντας ηφαίστεια. Μάγμα είναι θερμό υγρό ή ήμι-ακατέργαστο υλικό κάτω ή μέσα στο φλοιό της γης από το οποίο σχηματίζεται με ψύξη η λάβα και άλλα πυριγενή πετρώματα.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια τεκτονικά πολύπλοκη ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα όπου τρεις ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται: η Αφρικανική Πλάκα στο νότο, η Ευρασιατική πλάκα στο βορρά και η Αραβική πλάκα στην ανατολή.

Η Ζώνη ή ο Οφιόλιθος Τροόδους όπου στους πρόποδες του υπάρχουν οι περισσότερες αμπελουργικές καλλιέργειες και αποτελεί τον γεωλογικό πυρήνα της Κύπρου, θεωρείται ως ο πιο πλήρης και μελετημένος οφιόλιθος στον κόσμο. Αποτελείται από πλουτώνια πετρώματα όπως χαρτζβουργίτης, δουνίτης, βερλίτης, πυροξενίτης, γάββρος και πλαγιογρανίτης, φλεβικά πετρώματα, ηφαιστειακά πετρώματα και χημικά ιζήματα (φαιόχωμα). Η στρωματογραφική του πληρότητα το κάνει μοναδικό. Αναδύθηκε και τοποθετήθηκε στη σημερινή του θέση μέσω πολύπλοκων τεκτονικών διαδικασιών που σχετίζονται με την σύγκρουση της Ευρασιατικής Πλάκας (βόρεια) με την Αφρικανική πλάκα (νότια).

Παρόλα αυτά, το έδαφος είναι μόνο μια πτυχή που συμβάλλει στην προσωπικότητα ενός κρασιού. Υπάρχει επίσης η κοκκοποίηση (πηλός, λάσπη, χαλίκι), η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, το αποσυντιθέμενο οργανικό περιεχόμενο και η χωρητικότητα συγκράτησης νερού, μεταξύ άλλων. Έτσι, ακόμη και ανάμεσα στα ηφαιστειογενές εδάφη, υπάρχει τεράστια ποικιλία. Και δεδομένου ότι αυτές οι παραλλαγές συνδυάζονται με διαφορετικά κλίματα, όψεις, κλίσεις, ποικιλία σταφυλιών και άλλες εκτιμήσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές στον οινοπαραγωγό για να δώσει το δικό του χαρακτήρα στο κρασί.

Άποψη μας ως Oenognosia – Οινογνωσία είναι ότι οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί πρέπει να πειραματιστούν περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του εδάφους σε συνδυασμό με τις γηγενείς ποικιλίες και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να δώσουν κρασιά αντάξια μεγάλων περιοχών του κόσμου και με μεγάλη προσωπικότητα. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

You may also like